Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Obilježena 20. obljetnica rada Učilišta za treću životnu dob
Educazione
08.11.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Obilježena 20. obljetnica rada Učilišta za treću životnu dob
Educazione
08.11.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ obilježeno je 20 godina postojanja i rada Učilišta za treću životnu. U prisustvu dužnosnika Grada Umaga i mnogobrojnih bivših, sadašnjih i budućih polaznika, te suradnika i nastavnika Učilišta Umag, otvorena je skupna izložba radova polaznica radionice crtanja i slikanja, koje već dugi niz godina djeluju pri Učilištu za treću životnu dob pod vodstvom Jelene Zec, mag.art.


Program se nastavio u kazališnoj dvorani gdje se ravnateljica Učilišta Umag Tatjana Vujić obratila prisutnima s kratkim osvrtom na dvadesetogodišnji rad Učilišta za treću životnu dob kojeg je u ovom periodu pohađalo više od 7.000 polaznika.


Ciljevi ovog projekta bili su omogućiti seniorima stjecanje novih znanja i vještina, poticati kreativnost, razmjenu iskustava, reći „stop stereotipima“ i starije osobe staviti u ravnopravan položaj s ostalim generacijama koje u Učilištu Umag pohađaju razne obrazovne programe te kroz organizirano učenje, omogućiti druženje i korisno provođenje slobodnog vremena.


Učilište za treću životnu dob započeo je s radom u jesen 2003. godine organizacijom prvog tečaja informatike za seniore, a zatim se nastavio organiziranjem tečajeva stranih jezika, radionicama osobnog razvoja i javnim predavanjima te organizacijom kreativnih radionica. Prije desetak godina u okrilju Učilišta za treću životnu dob počela je djelovati i popularna plesna sekcija „Zvjezdice 50+“. Jedna od aktivnosti su i edukativna putovanja te su polaznici posjećivali muzeje i izložbe velikih svjetskih umjetnika Dalija, Pikasa, Van Goga, Vlahe Bukovca, koje su organizirane u Rijeci, Rovinju, Zagrebu, Padovi, Trstu. Polaznici - seniori su nekoliko puta sudjelovali na Fesitivalu treće životne dobi u Ljubljani.


Zahvaljujući Erasmus + Akreditaciji (2023-2027.) koju Učilište Umag posjeduje, i projektu Seniors in EdU, u prosincu ove godine, 20 polaznika realizirat će grupnu mobilnost te posjetiti Firencu i organizaciju Università dell' età libera s ciljem razmjene europskih tradicijskih vrijednosti.


Učilište za treću životnu dob djeluje uz konkretnu i kontinuiranu financijsku potporu Grada Umaga koji pruža jednake mogućnosti obrazovanja svim svojim građanima, čime je zaokružen ciklus cjeloživotnog učenja od vrtićke do treće životne dobi. Uz povremene druge izvore financiranja, od državnog do proračuna Istarske županije, tečajevi, radionice i javna predavanja su potpuno besplatni, ili podrazumijevaju simboličnu participaciju polaznika.


Prisutni su pogledali kratki film, prikaz mnogih dosadašnjih aktivnosti Učilišta za treću životnu dob, a potom je slijedila kazališna predstava „Ljubavna pisma“ Planet art teatra iz Zagreba u sjajnoj izvedbi dramskih umjetnika Slavice Knežević i Marka Torjanca. Tekst i fotografije: POU "Ante Babić" Umag

expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia