Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Položeno cvijeće na grob Ante Babića
Attivita' protocollari
05.05.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Položeno cvijeće na grob Ante Babića
Attivita' protocollari
05.05.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U petak, 5. svibnja 2023. godine, povodom godišnjice smrti Ante Babića, u Lovrečici, na grobu umaškog antifašiste i intelektualca koji je život izgubio 7. svibnja 1944. godine u sukobu s njemačkom vojskom, a čije ime nosi umaško Pučko otvoreno učilište, polaganjem cvijeća odali su mu počast pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc te Antonela Frank Medica iz POU „Ante Babić“ Umag.


Ante Babić, rođen 1916. godine, kao student prava, otvoreno se suprotstavlja nasilju i represiji tadašnjeg Mussolinijevog fašističkog režima, okuplja oko sebe intelektualce i antifašiste te biva zatočen najprije u zloglasnom tršćanskom zatvoru "Il Coroneo", a zatim u zatvoru za političke zatvorenike na otoku Ventotene nedaleko Napulja u Tirenskom moru. Zatočeničke dane provodi uz istomišljenike te upoznaje istaknutog socijalistu, partizana i jednog od budućih predsjednika Italije, Sandra Pertinija, koji u svojoj autobiografiji "Sei condanne, due evasioni" opisuje djelovanje fašističkih tajnih službi i progon antifašista. U dijelu u kojem opisuje dramatične trenutke nakon svrgavanja Mussolinija, spominje Umažanina Antonija Babicha. Nakon kapitulacije Italije 1943. godine Ante Babić se ilegalno prebacuje u Dolince kraj Umaga te u kući majčine rodbine čeka „vezu“ i priključuje se Narodnooslobodilačkoj borbi, dobivši partizansko ime Šime. U žestokim bitkama u mjestu Račja Vas, 7. svibnja 1944. godine Ante Babić-Šime pogiba u borbi za slobodu.


Umaško Pučko otvoreno učilište već više od 60 godina s ponosom nosi ime Ante Babića, simbola borca za ljudska prava, antifašizma, hrabrosti, upornosti i ustrajnosti u ostvarenju snova i ideala socijalne pravde i slobode.

expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia