Icon home
Novità
Notizia selezionata
Položeno cvijeće na grob Fulvija Tomizze povodom godišnjice njegove smrti
Attivita' protocollari
21.05.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Položeno cvijeće na grob Fulvija Tomizze povodom godišnjice njegove smrti
Attivita' protocollari
21.05.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Danas, 21. svibnja 2020. godine, na dan smrti našeg književnika Fulvija Tomizze, predstavnici Grada Umaga, Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag te Gradske knjižnice Umag posjetili su njegov grob u Materadi.


Fulvio Tomizza (1935.-1999.) rođen je u Juricanima, selu župe Materade nedaleko od Umaga. Nakon što je i njegov zavičaj pripao tadašnjoj Jugoslaviji, Tomizza za svoje prebivalište odabire Trst, a time i sudbinu izbjeglice (1955.). Ta sudbinska određenost dominantno će odrediti njegovo publicističko i književno stvaralaštvo, ali i usmjeriti njegove nazore ideji convivenze koja kontinuirano ostaje u središtu njegova angažmana i kao čovjeka i kao književnika.


Svoj bogati književni opus započeo je s dvije romaneskne trilogije: istarskom i autobiografskom. Prvu čine romani „Materada“ (1960.), „Djevojka iz Petrovije“ (1963.) i „Bagremova šuma“ (1966.). Drugu autobiografsku trilogiju čine: „Peto godišnje doba“ (1965.), „Stablo snova“ (1969.) i „Miriamin grad“ (1972.).


U središte talijanske i regionalne književne javnosti Tomizza dospijeva romanom „Bolji život“, 1977. godine. Roman pruža široku panoramu povijesti župe Materada u XX. stoljeću kroz pripovijedanje crkvenjaka Martina Kružića. Iako suptilno ocrtava i političke obrate, autor je prije svega usmjeren na etičku dimenziju međuljudskih odnosa.


Od niza djela koja su kasnije uslijedila spomenimo romane: „Zlo dolazi sa sjevera“ (1984.), „Mladenci iz ulice Rossetti“ (1986.), „Kad je Bog napustio crkvu“ (1987.), „Mletačka nasljednica“ (1989.) „Ukriženi bjegovi“ (1990.), „Franciska“ (1997.) i posthumno objavljeni „Posjetiteljica“ (2000.) i „Dalmatinski san“ (2001.).


Fulvio Tomizza ostavio je iza sebe i nekoliko vrijednih zbirki priča, a osim toga pisao je i dramske tekstove koji su svojevremeno bile izvođeni po cijeloj Jugoslaviji. Najpoznatija je „Vera Verk“ (1963.), s karakterističnom mitskom, mračnom simbolikom.


Dobitnik je značajnog broja književnih nagrada, među kojima je i Premio Strega, najpoznatija talijanska književna nagrada koju je dobio za roman „Bolji život“ 1977. godine. Prevođen je na dvadesetak jezika, najviše na hrvatski i slovenski jezik.


Nakon njegove smrti, 2000. godine pokrenuta je književna manifestacija Forum Tomizza, koja se sve do danas odvija svake godine u Trstu, Kopru i Umagu. Od 2010. godine Gradska knjižnica Umag svake druge godine objavljuje novi hrvatski prijevod Fulvija Tomizze.

expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia
Copyright Grad Umag 2020. Sva prava pridržana.