Icon home
Novità
Notizia selezionata
Predstavljen Rječnik umaškog dijalekta
Manifestazioni
27.05.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Predstavljen Rječnik umaškog dijalekta
Manifestazioni
27.05.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U prepunoj kazališnoj dvorani „Antonio Coslovich“, jučer 26. svibnja 2022. godine, javnosti je predstavljen Rječnik umaškog dijalekta, a kojeg potpisuje sugrađanin Vlado Rota u suradnji sa Zajednicom Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag.


Svečanosti, koja je započela u 19:30, prisustvovali su predstavnici Grada Umaga predvođeni gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, kao i predstavnici Talijanske Unije na čelu s predsjednikom Maurizijom Tremulom i voditeljicom sektora kulture Mariannom Jelicich Buić. Priliku da se bolje upoznaju s umaškim dijalektom nisu propustili ni zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, generalni tajnik UPT-a iz Trsta Fabrizio Somma, Generalni konzul Republike Italije u Kopru Giovanni Coviello te prorektor Sveučilišta Basilicata Michele Greco.


Nakon glazbenog uvoda Cantadora iz ZT Babići, riječ je preuzela zamjenica gradonačelnika i predsjednica ZT „Fulvio Tomizza“ Umag Floriana Bassanese Radin, koja je publiku upoznala s projektom i zahvalila svima onima koji su dali svoj doprinos u realizaciji važne publikacije za naš grad i zajednicu, a prvenstveno Gradu Umagu i Talijanskoj Uniji.

Vlado Rota, autor Rječnika, publici je u vrlo emotivnom obraćanju objasnio kako je ideja da napiše Rječnik nastala te koju vrijednost Rječnik ima, kako za njega , tako i za sve sadašnje i buduće generacije. Svoj je osvrt dala i vrsna profesorica Suzana Todorović koja je vrlo stručno analizirala sam Rječnik i prisutne upoznala s vrlo zanimljivim detaljima rada našeg sugrađanina Rote.


Kulturno-umjetnički dio večeri prepušten je, osim Cantadorima, i članovima ZT Umag, Pinu Degrassiju i vrijednim polaznicima tečaja glume - Filodrammatica - pod vodstvom mentorica Ivane Lakošeljac i Ingrid Štokovac.


Riječ je o iznimno važnoj publikaciji za područje Umaga i okolnih naselja koja nastaje zahvaljujući cjeloživotnom pozivu i radu, ali i entuzijazmu, g. Rote. Ovim se Rječnikom njeguje tradicija umaškog dijalekta, odnosno kulturni i jezični identitet te autohtonost članova talijanske nacionalne zajednice kao autohtone nacionalne manjine“ naglasio je gradonačelnik Bassanese na samom predstavljanju te dodao kako ga ovakvi projekti, posebice oni koji uključuju ljubav i trud samih građana Umaga, iznimno ponose.  

expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia