Icon home
Novosti
Odabrana novost
Predstavljen Rječnik umaškog dijalekta
Manifestacije
27.05.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Predstavljen Rječnik umaškog dijalekta
Manifestacije
27.05.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U prepunoj kazališnoj dvorani „Antonio Coslovich“, jučer 26. svibnja 2022. godine, javnosti je predstavljen Rječnik umaškog dijalekta, a kojeg potpisuje sugrađanin Vlado Rota u suradnji sa Zajednicom Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag.


Svečanosti, koja je započela u 19:30, prisustvovali su predstavnici Grada Umaga predvođeni gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, kao i predstavnici Talijanske Unije na čelu s predsjednikom Maurizijom Tremulom i voditeljicom sektora kulture Mariannom Jelicich Buić. Priliku da se bolje upoznaju s umaškim dijalektom nisu propustili ni zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, generalni tajnik UPT-a iz Trsta Fabrizio Somma, Generalni konzul Republike Italije u Kopru Giovanni Coviello te prorektor Sveučilišta Basilicata Michele Greco.


Nakon glazbenog uvoda Cantadora iz ZT Babići, riječ je preuzela zamjenica gradonačelnika i predsjednica ZT „Fulvio Tomizza“ Umag Floriana Bassanese Radin, koja je publiku upoznala s projektom i zahvalila svima onima koji su dali svoj doprinos u realizaciji važne publikacije za naš grad i zajednicu, a prvenstveno Gradu Umagu i Talijanskoj Uniji.

Vlado Rota, autor Rječnika, publici je u vrlo emotivnom obraćanju objasnio kako je ideja da napiše Rječnik nastala te koju vrijednost Rječnik ima, kako za njega , tako i za sve sadašnje i buduće generacije. Svoj je osvrt dala i vrsna profesorica Suzana Todorović koja je vrlo stručno analizirala sam Rječnik i prisutne upoznala s vrlo zanimljivim detaljima rada našeg sugrađanina Rote.


Kulturno-umjetnički dio večeri prepušten je, osim Cantadorima, i članovima ZT Umag, Pinu Degrassiju i vrijednim polaznicima tečaja glume - Filodrammatica - pod vodstvom mentorica Ivane Lakošeljac i Ingrid Štokovac.


Riječ je o iznimno važnoj publikaciji za područje Umaga i okolnih naselja koja nastaje zahvaljujući cjeloživotnom pozivu i radu, ali i entuzijazmu, g. Rote. Ovim se Rječnikom njeguje tradicija umaškog dijalekta, odnosno kulturni i jezični identitet te autohtonost članova talijanske nacionalne zajednice kao autohtone nacionalne manjine“ naglasio je gradonačelnik Bassanese na samom predstavljanju te dodao kako ga ovakvi projekti, posebice oni koji uključuju ljubav i trud samih građana Umaga, iznimno ponose.  

expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji