Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Prve ljetne šetnje novom prekrasnom umaškom rivom
Progetti
29.06.2021.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Prve ljetne šetnje novom prekrasnom umaškom rivom
Progetti
29.06.2021.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Gradska riva svih primorskih gradova predstavlja mjesto okupljanja, odmora i razonode, mjesto stvaranja doživljaja. Ogledalo je to grada, kako za građane, tako i za sve posjetitelje. Danas je, nakon višemjesečne rekonstrukcije i izgradnje, centralni dio umaške rive otvoren i predan građanima na korištenje. Novouređena trasa umaške rive logičan je slijed već uređenog parka Humagum kao sastavnog zelenog dijela gradske rive koji iz godine u godinu raste te nadahnjuje građane i posjetitelje, brojne šetače koji svoje vrijeme provode u njemu te uljepšava centar grada nudeći mu jedinstvenu hortikulturnu oazu.


Nakon dovršenog projekta mediteranskog parka, krenulo se u narednu fazu uređenja hortikulture centralnog dijela umaškog šetališta. Na betonskom dijelu šetališta u centru grada stvorena je nova hortikulturna zona površine 2.400 m2 s lagostremijama i crnikama, čime je gradska riva dobila dodatni zeleni pojas. Investicija izgradnje i rekonstrukcije umaške rive obuhvaća izgradnju vodovoda, potpunu obnovu javne rasvjete, uređenje oborinske odvodnje, popločenje partera kamenom, kao i oblaganje parapetnog zidića kamenom, čime je izgrađena najduža klupa u Umagu. Elegantni kamen znatno obogaćuje sam izgled centra grada, stvarajući uniformiranu površinu ugodnu za oko. Želeći pratiti sve ekološke standarde, u okviru ovog dijela projekta ugrađena su četiri podzemna kontejnera svaki kapaciteta 3 m3. Cijeli park Humagum, kao i naš dugovječni „lungomare“, ostaje pješačka zona, bez pristupa automobilima i ostalim motornim vozilima, izuzev vozila komunalnih poduzeća i interventnih službi. Uz navedene radove, Lučka uprava u ovom dijelu uređuje infrastrukturu za privezišta brodica i jahti, što će se savršeno uklopiti u ovaj projekt, nudeći uređeniji obalni pojas. Vrijednost investicije izgradnje nove šetnice u centru grada iznosi 15,5 milijuna kuna, a u naredne 4 godine u planu je realizacija istovjetne investicije u šetnicu od samog centra grada do ACI marine, što će znatno uljepšati izgled i unaprijediti funkcionalnost šetališta duž cijelog umaškog akvatorija.


„S izgradnjom i rekonstrukcijom rive započelo se prije 7 godina, a svake se godine kontinuirano u istu ulagalo i gradilo. Novom se rivom u cijelosti promijenila vizura obale i spojio novi gradski trg s obalnom šetnicom, nudeći Umagu ljepšu vizuru. Naš grad iz godine u godinu postaje sve ljepša destinacija, a pritom i jedan od najuređenijih gradova na Jadranu“ naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese prilikom prve službene šetnje delegacije Grada Umaga novom umaškom rivom.


Rekonstrukcija ovog dijela šetnice navodi na zaključak kako će se ista savršeno stopiti u zeleni pojas cijele buduće Umaške morske promenade duge 40-tak kilometara, a koja će se kroz narednih 10 godina protezati od Parka Umag do Crvenog Vrha. Tako će naši sugrađani i brojni turisti svoje aktivne trenutke u šetnji, trčanju i bicikliranju, ali i odmoru na brojnim uređenim punktovima, moći provoditi na najdužoj uređenoj morskoj promenadi na našem Jadranu.  

expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia