Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Transparentnost proračuna: Umag i ove godine na samom vrhu
Economia
06.07.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Transparentnost proračuna: Umag i ove godine na samom vrhu
Economia
06.07.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U osmom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije Republike Hrvatske ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u državi te je javnosti predstavio rezultate. Kao i prethodnih godina, Grad Umag je i ove godine potvrdio status odlikaša te dobio najvišu moguću ocjenu, što potvrđuje odgovorno upravljanje i potpunu transparentnost proračuna.


Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada lokalne samouprave. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.


Kako ističu u Institutu za javne financije, prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.


Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je na službenoj stranici Instituta za javne financije (https://www.ijf.hr/).

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia