Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
U okviru Erasmus+ projekta „Let's all go to the theatre of European dreams“ sudionici posjetili Grad Umag
Educazione
02.05.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
U okviru Erasmus+ projekta „Let's all go to the theatre of European dreams“ sudionici posjetili Grad Umag
Educazione
02.05.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Ukupno je 17 učitelja iz 6 partnerskih škola, kao i predsjednica te 4 volontera iz neprofitne Udruge iz Rumunjske, danas, 2. svibnja 2023. godine stiglo u posjet Grad Umagu. Riječ je o Erasmus + projektu „Let's all go to the theatre of European dreams“. Udruga iz Rumunjske nositeljica je ovog projekta, a osim Rumunjske i nas, uključeni su još i Grčka, Bugarska, Turska, Malta i Velika Britanija. U ime Grada Umaga dočekao ih je i pozdravio pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.


Svrha posjeta u Umagu je drugi projektni sastanak koordinatora i učitelja u projektu "Let's All Go to the Theatre of European Dreams", a koji je usmjeren ka prevenciji svih vrsta vršnjačkog nasilja.


Od 2015. godine u umaškoj Osnovnoj školi Marije i Line Erasmus projekti su postali tradicija jer, nakon uspješne provedbe Erasmus+ međunarodnih projekata “P.L.A.C.E.S.” i “Love Life”, u tijeku je treći projekt koji u fokusu ima vršnjačko nasilje te pronalasku inovativnijih metoda i tehnika za suzbijanje negativnih vrsta ponašanja.


Projektne aktivnosti međunarodnog Erasmus+ projekta “Let’s All Go to the Theatre of European Dreams” započele su u kolovozu 2022. godine, a projekt će trajati do travnja 2024. godine.


Na žalost, u današnjem svijetu ne postoji škola bez vršnjačkog nasilja pa tako i sve partnerske škole imaju problema s različitim oblicima nasilja. Zaključili smo da su nužno potrebne inovativnije metode i tehnike za suzbijanje negativnih vrsta ponašanja. U projektu sudjeluje sedam škola iz različitih europskih zemalja:

1. Asociatia Contab ETIC Expert, Craiova, Rumunjska, glavni nositelj projekta (neprofitna Udruga)

2. Boskenwyn Community Primary School, Helston, Velika Britanija

3. OŠ Marije i Line, Umag, Hrvatska

4. “Vasil Levski”, Vratsa, Bugarska

5. Kalecik Ilkokulu, Van, Turska

6. Newark School, Sliema, Malta

7. Gymnasio Iraklias, Serres, Grčka


Kad u ovom slučaju govorimo o “inovativnoj metodi“, moglo bi se puno toga reći. Primjerice, na radionicama u Rumunjskoj u studenom prošle godine, svi učitelji su sudjelovali u nizu dramskih igara i vježbi kojima je svrha stvoriti kompaktnu i složnu grupu. To su vježbe prvenstveno pokretom, koje razvijaju povjerenje, komunikaciju pogledom, verbalnu komunikaciju, ritam grupe, kontrolu pokreta. U tom dijelu radionice tijelo postaje aktivno, osviješteno i spremno postati osnovno scensko izražajno sredstvo. U ovaj dio spadaju i dinamične kreativne vježbe koje su modeli tlačenja, što je uvod u tehniku kazališta potlačenih, tj. forum-kazališta, a prema metodama poznatog brazilskog pisca i dramaturga Augusta Boala. Takvih vježbi ima oko petstotinjak i mnoge se mogu primijeniti u razredu na satima razrednika ili tijekom redovnih sati u svrhu razvoja povjerenja i uspješne komunikacije među učenicima.


Nakon Hrvatske, učitelji će otići od 25. do 28. lipnja u Veliku Britaniju, gdje će usvojiti nove metode iz opusa „Philosophy for Children“ koje njihova škola uspješno primjenjuje, a od 8. do 12. listopada naših 4 učenika u pratnji 2 učiteljice otići će na mobilnost u Grčku.
Alenka Banić Juričić, prof. savjetnik Školski koordinator Erasmus projekata

expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia