Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
U Piranu predstavljen projekt "IstraConnect - Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika"
Progetti
30.06.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
U Piranu predstavljen projekt "IstraConnect - Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika"
Progetti
30.06.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Gradonačelnici Pirana, Izole i Umaga, predstavili su 29. lipnja 2022. godine u Piranu, projekt »IstraConnect - Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika", sufinanciranog iz programa Interreg V-A Slovenija - Hrvatska. Osim Općine Piran, koja je i nositelj samog projekta, u projektu će kao partneri sudjelovati Općina Izola te Grad Buje i Grad Umag. Provedba projekta je započela 1. lipnja 2022. godine i trajat će 13 mjeseci, do 30. lipnja 2023. godine. Vrijednost projekta je 467.154,00 EUR, a sufinanciranje programa iz sredstava ESSR iznosi 397.080,90 EUR. Odobrena sredstva za partnere su: Općina Piran 141.696,00 EUR, Grad Buje 88.006,50 EUR, Općina Izola 102.397,50 EUR, Grad Umag 135.054,00 EUR.


Cilj projekta je jačanje partnerstva između javnih organa i dionika kroz razvoj modela multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza putnika za stanovnike pograničnog područja, koji će biti testiran uvođenjem pilot autobusne linije za prijevoz dnevnih migranata (učenika, srednjoškolaca, studenata, zaposlenika, korisnika zdravstvenih usluga i dr.) na relaciji Umag-Buje-Kaldanija-Plovanija-Sečovlje-Lucija-Izola. Predviđa se da će linija biti aktivirana u rujnu. Osim uvođenja pilotne autobusne linije, za potrebe Grada Buja i Općine Piran će biti nabavljeno 18 e-bicikala, zahvaljujući kojima će se poboljšati ponuda održivih modela prijevoza. Time će se olakšati mobilnost stanovnika tog područja na koristan i ekološki prihvatljiv način.


Glavni ishodi projekta bit će potpisivanje Sporazuma o suradnji, kojim će se ojačati suradnja prekograničnih institucija nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera. Ujedno, bit će izrađen Strateški dokument o unapređenju održive prekogranične mobilnosti, kojim će se ispitati potrebe korisnika u prekograničnom području, analizirati postojeći sustav prijevoza i infrastruktura te optimizirati novi i održivi multimodalni prekogranični javni prijevoz. Ujedno, provest će se edukacije o konceptu održive prekogranične mobilnosti, kojima se razvija svijest o prednostima korištenja održivog sustava multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza, a za korisnike prekograničnog javnog prijevoza bit će izrađena i mobilna aplikacija. 

expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia