Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Umag-grad djece: Umag ponovno podiže ljestvicu nadstandardom za mlade obitelji
Educazione
29.11.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Umag-grad djece: Umag ponovno podiže ljestvicu nadstandardom za mlade obitelji
Educazione
29.11.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Grad Umag odlučno i čvrsto nastavlja raditi na stvaranju uvjeta koji u praksi potvrđuju kako je obrazovanje jedini mogući zalog za budućnost.


Od 2009. godine konkretnim se primjerima dokazuje kako se demografska i obrazovna politika provode u praksi. Demografska mjera uvođenja besplatnog predškolskog odgoja i obrazovanja za svu djecu s područja grada Umaga, kao i pedagoški standard koji je među najboljima u državi, naišli su na odobravanja i pohvale, počevši od građana, brojnih udruga, predstavnika nadležnog ministarstva, pa do UNICEF-a.


No, s obzirom na činjenicu da su ustanove predškolskog odgoja mjesta gdje se provode programi ranog i predškolskog odgoja, uvjeti za otvaranje novih obrazovnih skupina kao i metodika rada definirani su određenim zakonskim i podzakonskim aktima. U skladu s time, pedagoška godina započinje 1. rujna. Stoga, uvjet za upis u predškolske ustanove Grada Umaga je da dijete koje se upisuje u vrtić, s 31. kolovoza tekuće godine navršava godinu dana starosti.


Na žalost, problem imaju roditelji djece rođene nakon 31. 8. iz razloga što je u trenutku kada ta djeca navrše godinu dana pedagoška godina već započela, a roditelji se moraju vratiti na posao. Stoga je Grad umag otišao korak dalje te, uz besplatne vrtiće, odlučio pomoći obiteljima i mladim roditeljima još jednom nadstandardnom mjerom.


Usvajanjem Odluke o potpori roditeljima, Grad Umag će mjesečnim iznosom od 200,00 eura roditeljima financijski pomoći u pokrivanju troškova čuvanja djece od strane trećih osoba, a do stjecanja uvjeta za upis u vrtić.


Svrha i cilj svake politike jest strateškim projektima stvoriti najbolje uvjete za visoku kvalitetu života građana. Projektom „Umag grad djece“ osiguravamo motiv ostanka, kao i motiv dolaska u grad, čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, odnosno politika razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve“ zaključio je gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese. 

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia