Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaška aleja dobrovoljnih darivatelja krvi ove godine dobila još 2 nova imena
Sanita'
25.10.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaška aleja dobrovoljnih darivatelja krvi ove godine dobila još 2 nova imena
Sanita'
25.10.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Ovogodišnji Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, obilježen je na svečani način, i to simboličnim posvećivanjem dviju lipa u Umaškoj aleji dobrovoljnih darivatelja krvi dvojici novih darivatelja koji su krv darovali preko 100 puta. Tako je na novouređenoj šetnici uz Aleju gradonačelnik Umaga Vili Bassanese svečano dočekao Vlatka Grubišu i Franka Melona, zahvalivši im na empatiji i dobroti koje šire našom zajednicom spašavajući tuđe živote. Na samom događanju bili su prisutni i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buje Đurđa Radošević te ravnatelj Hrvoje Kovačević, kao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Ivan Belušić te resorni pročelnik Slaviša Šmalc.


Ovim povodom je GDCK uručio zahvalnicu i darivatelju krvi koji je krv darovao 50 puta, Željku Balenoviću, dok su Dejan Favretto te Robert Marić bili spriječeni te će zahvalnice dobiti naknadno.


Vrijednosti jedne sredine očituju se u dobrim ljudima, a Umag je najbolji primjer zajednice kojoj je pomoć najpotrebitijima na prvom mjestu. Dokaz o navedenom su umaški darivatelji krvi, čiji broj iz godine u godinu raste. Za njih je Grad Umag u prosincu 2020. godine pokrenuo projekt posvećen upravo njima, „Umašku aleju dobrovoljnih darivatelja krvi“, svečano posvetivši po jedno stablo lipe svakoj ženskoj osobi koja je krv darovala 50 puta i više, odnosno svakoj muškoj osobi koja je krv darovala 100 puta i više. Grad Umag i komunalno poduzeće Komunela d.o.o tad su posadili 40 lipa uz potok koji je nedavno rekonstruiran i pretvoren u šetalište za sve naše sugrađanke i sugrađane, kao i brojne posjetitelje.


Ove je godine na svečanom prijemu dobrovoljnih darivatelja krvi po jedno stablo posvećeno Vlatku Grubiši koji je krv darovao 101 put te Franku Melonu koji je krv darovao 103 puta. Dosad je 15 darivatelja krvi dobilo „svoju lipu“ uz koju se nalaze i njihova imena. Dobrovoljni darivatelji krvi imaju jako izraženu osobinu empatije, želju da pomognu zajednici, da spase tuđe živote. Stoga je stvaranje aleje posvećene upravo njima znak duboke zahvalnosti što čine ovaj grad boljim mjestom za sve nas. A, imena koja su, i koja će u budućnosti biti navedena uz svako stablo, pomoći će nam da iskrena zahvala bude vječna te da njihova imena budu motivacija ostalim sugrađankama i sugrađanima odlučiti se postati dobrovoljni darivatelji krvi, a time produžiti ili spasiti nekome život. Gradu Umagu je ovim projektom želja kontinuirano podizati svijest o dobrovoljnom darivanju krvi u našoj zajednici.


Sve koji u ovoj priči, u nekoj skoroj budućnosti, vide i sebe, pozivamo neka se obrate Crvenom križu Bujštine na mail: crveni.kriz.buje@hi.t-com.hr ili hrvoje@crvenikrizbuje.hr, kao i na broj telefona: (052) 742-038 ili 0911772446, a kako bi krenuli svojim novim životnim putem, u misiju darivanja krvi i spašavanja života kojima je to najpotrebnije.


Postanite i Vi dio ove prekrasne umaške priče. Neka jednoga dana i Vaše ime bude navedeno ispod jedne od lipa u drvoredu, jer će to značiti da ste brojnim ljudima pomogli učiniti njihove živote kvalitetnijima i ljepšima. A, ljepšeg i ispunjenijeg osjećaja od onoga da pomognemo jedni drugima, na čitavom svijetu ne postoji.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia