Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
6. Sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga: Doneseno niz značajnih odluka u smjeru nastavka razvoja grada
Ostalo
08.03.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
6. Sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga: Doneseno niz značajnih odluka u smjeru nastavka razvoja grada
Ostalo
08.03.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Umaga, održanoj 7. ožujka 2022. godine, čiji se dnevni red sastojao od 21 točke od strateške važnosti za rast i razvoj grada, izglasano je niz odluka te prihvaćeno niz prijedloga koji omogućuju nastavak kvalitetnog napretka umaške zajednice.


Svakako izdvajamo usvajanje Zaključka gradonačelniku za sklapanje Ugovora o sufinanciranju dijela kreditne obveze za izgradnju i opremanje nove Opće bolnice u Puli. Logičan je to korak nakon radnog sastanka održanog s istarskim županom dana 4. veljače 2022. godine u Umagu, kad je gradonačelnik Bassanese izjavio da će Grad Umag nastaviti pomagati Županiji sa sufinanciranjem Zavoda za hitnu medicinu, rada Istarskih domova zdravlja te kako će sufinancirati i Opću bolnicu Pula i dogradnju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj.


Danas, kao i tada, gradonačelnik Bassanese i umaško Gradsko vijeće očekuju od župana Miletića da, nakon svega što Grad Umag sufinancira i pomaže Županiji, osigura kupnju novog mamografa za područje sjevero-zapada Istre, odnosno Dom zdravlja Umag, koji je u nadležnosti Županije.


U smjeru nastavka ulaganja u gospodarstvo Grada Umaga, a u okviru nedavnog svečanog obilježavanja kraja radova na dovršetku izgradnje gospodarske zone Ungarija u koju je Grad Umag proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, Grad Umag nastavlja s prodajom nekretnina poduzetnicima po poticajnim cijenama. Tako je usvojen Zaključak o utvrđivanju najpovoljnijih ponuditelja za kupnju četiriju nekretnina u vlasništvu Grada Umaga na području Ungarije. Definirani su najpovoljniji ponuditelji za 4 parcele, ukupne vrijednosti, sukladno ponuđenim iznosima, od gotovo 5 milijuna kuna.


Jedna od najvažnijih točaka svakako je bila i donošenje Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Umaga. Javna usluga je usluga od općeg interesa i uključuje uslugu sakupljana na lokaciji obračunskog mjesta korisnika usluge: miješanog komunalnog otpada, biootpada, reciklabilnog komunalnog otpada i glomaznog otpada jednom godišnje te uslugu preuzimanja otpada u reciklažnom dvorištu, uslugu prijevoza i predaje otpada ovlaštenoj osobi, te obveze korisnika i davatelja usluge.


Nadalje, usvojena je i Odluka o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Umaga. Ukupno su za preko 100 poljoprivrednih zemljišta definirani najpovoljniji ponuđači za zakup, i to na području k.o. Savudrija, k.o. Umag, k.o. Petrovija, k.o. Materada te k.o. Lovrečica. Ove mjere svakako predstavljaju iznimno važnu mjeru pomoći razvoju poljoprivrede te poticaja poslovanja lokalnih poljoprivrednika.


U okviru projekta „Umag-grad djece“, temeljem kojeg je izgrađeno ili rekonstruirano preko 40 dječjih igrališta diljem Umaga, na Gradskom je vijeću usvojena Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u dječje igralište „Lovrečica“, u svrhu prijave na LAG-natječaj. Cilj izgradnje i funkcionalne opremljenosti novih dječjih igrališta je stalna briga o razvoju djece te osiguranje dodatnih sadržaja i aktivnosti svoj djeci na području Umaga, ujednačavajući dostupnost i mogućnosti korištenja javnih sadržaja i aktivnosti.


Kao i svake godine, radi odavanja priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Umaga, a osobito za uspjehe iz područja gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te drugih javnih djelatnosti, Gradsko je vijeće donijelo Odluku o javnim priznanjima u 2022. godini. Ove je godine pristiglo 3 prijedloga za Godišnje nagrade te 4 prijedloga za nagradu Grada Umaga za životno djelo. Gradsko vijeće je jednoglasno prihvatilo prijedloge Odbora za priznanja, predstavke i pritužbe da se Godišnje nagrade dodijele Ekremu Kalenderu i Zlatku Brusiću, a nagrada Grada Umaga za životno djelo profesoru Juraju Radovčiću. Priznanja će svečano biti uručena laureatima na tradicionalnoj Svečanoj sjednici Gradskog vijeća na Dan Grada Umaga, 6. svibnja 2022. godine. 

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji