Icon home
Novosti
Odabrana novost
Čišćenje bez granica – V. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola
Ekologija
08.09.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Čišćenje bez granica – V. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola
Ekologija
08.09.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

„Čišćenje bez granica“ ovog je vikenda, od 4. do 6. rujna 2020. godine, još jednom pokazalo kako pod morem ne postoje granice. Više od 150 ronioca iz Hrvatske i Slovenije bilo je dio pete po redu međunarodne dječje ronilačke eko patrole. Svi zajedno očistili su podmorje Savudrijske vale, a pritom je uklonjeno na desetke vreća krupnog otpada ispred Pirana, u luci Piran, Savudriji, kampu Veli Jože, luci Savudrija i plaži Kempinski. Točnije, očišćena su tri četvorna kilometra obale. Veliki i vrlo vrijedan doprinos samoj akciji dala su i djeca sudionici V. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole.


Mladi su ronioci u tri dana, pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja, savladali osnove ronjenja te očistili podmorje u kampu Veli Jože. Neki od njih prvog su dana akcije podmorje čistili u društvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislava Ćorića, koji je i sam veliki zaljubljenik u ronjenje i more.


„Dvadesetak malih ronioca uključilo se u akciju i tako ne samo učilo o važnosti očuvanja prirode, nego i bilo na svježem zraku, naučilo nešto novo, upoznalo svijet ronjenja i to je ono najvažnije kada o ovakvim akcijama govorimo. Ovakvi kampovi, ovakve akcije su hvalevrijedne i to je smjer u kojem svi trebamo ići kako za ekologiju, tako i za svoje slobodno vrijeme. Kad govorimo o zaštiti Jadrana, tu smo pred posebnim izazovom zato što ga posjećuje ogroman broj turista i gostiju, među njima su i oni koji nisu odgovorni, koji ostavljaju za sobom plastiku, staklo, boce, raznorazni otpad u našem podmorju, čime nam čine veliku štetu. Moj apel svima i apel ove akcije je da samo čisti Jadran može biti i najljepši“, izjavio je ministar.


„Glavni cilj same akcije, uz čišćenje podmorja, je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja s istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora", u ime organizatora Promocije ronjenja istaknula je Andreja Vedrina, voditeljica agencije.


„Ovakvi projekti koje ćemo i dalje podupirati uvelike doprinose dobrosusjedskim odnosima koje naše dvije države njeguju dugi niz godina, a sama akcija čišćenja doprinosi očuvanju podmorja Jadranskog mora“, izjavio je video porukom ministar za okolje in prostor Republike Slovenije, gospodin Andrej Vizjak.


Cijeloj akciji priključio se drugu godinu za redom državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, gosp. Mario Šiljeg. Trećeg dana eko patrole, zajedno s najmlađima, čistio je podmorje ispred kampa Veli Jože. „Važnost očuvanja podmorja mora biti naša primarna zadaća. Kako je ovdje riječ o dječjem kampu, moja poruka odraslima je da se svi zajedno ugledamo u najmlađe, koji sve više postaju svjesni kako otpadu nije mjesto u moru, izjavio je državni tajnik“, izjavio je netom što je izronio iz mora.


„Dok se kao civilizacija dičimo mnogim tehnološkim i mentalnim dostignućima, činjenica je da kao otisak na zemlji ostavljamo puno više od stopa u pijesku. Mi ostavljamo plastične boce, automobilske gume, opuške, vrećice, slamke. Zato ove akcije nisu samo kozmetika koja uljepšava morsko dno. One su suočavanje s tim koliko su neodgovorne navike loše za okoliš, a i za nas koji smo njegov integralni dio“, istaknuo je na otvorenju eko patrole direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Siniša Kukić.


Prisutne je video linkom pozdravio i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, kao i gradonačelnik Grada Pirana Đenio Zadkovič. Ugodan boravak u Umagu zaželio je i zamjenik gradonačelnika Umaga Mauro Jurman, koji je u ime svih građana zahvalio na nadasve bitnoj i hvalevrijednoj akciji.


O izazovima u kojima smo se svi našli vezano za situaciju koju je izazvala pandemija korona virusa na otvorenju je govorio izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr. Zvonimir Šostar. U ime Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ravnateljstva civilne zaštite, potporu projektu svojim dolaskom dao je i koordinator za poslove civilne zaštite, Darko Majstorović.


Akcija je provedena u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Prostovoljnog gasilskog društva Piran i Jamarske zveze Slovenije.


Čišćenje bez granica i V. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održane su pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo „Istra“ Piran dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Zagreb plakati d.o.o.


Posebna zahvala roniocima iz cijele Hrvatske i Slovenije koji su zajedno s domaćim ribarima iz Savudrije dali veliku podršku cijelom projektu, a sudjelovali su: RK Roniti se mora, KPA Vukovar, RC Osijek, RK Sisak, RIS Kutina, Marco Polo, KPA Marsonia, KPA Kraljevica, KPA Kostrena, Dive in, KPA 3.maj Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, KBC Rijeka, potapljaško društvo Logatec, RK Nemo Brač, Klub potaplječev in Jamarjev, JVP Umag, JVP Čakovec, RK AdriatiCro Jastrebarsko, Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti tehnika civilne zaštite iz Rijeke, eRIpio, KPA Adria, INA Kostrena.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji