Icon home
Novosti
Odabrana novost
Dopis roditeljima - Početak pedagoške/školske godine uz nove epidemiološke mjere
Obrazovanje
03.09.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Dopis roditeljima - Početak pedagoške/školske godine uz nove epidemiološke mjere
Obrazovanje
03.09.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Poštovani roditelji,


Nalazimo se na samom početku nove pedagoške, odnosno školske 2020/2021. godine, u kalendarskoj godini koja je po mnogo čemu drugačija od prethodnih. Posebice ju je značajnije obilježilo širenje zaraze virusom Sars – Cov2, poznatijim kao korona virus. Iako je sada već cijeli svijet prihvatio činjenicu da je virus među nama, on još uvijek nije potpuno istražen. Istraživanja i stručne rasprave svakodnevno donose nova saznanja kako o samom virusu, tako i o načinu sprječavanja njegovog širenja. Sa svakim novim saznanjem povezanim s načinom prijenosa i suzbijanja virusa, na razini cijelog svijeta, pa tako i u Republici Hrvatskoj, donose se nove smjernice i preporuke koje u javnosti izazivaju različite stavove. Kod dijela javnosti nailaze na odobravanje, kod drugog dijela na njihovo osporavanje. Iako svjesni činjenice da postoje različite teorije, razmišljanja i stavovi o samom virusu, njegovom prijenosu te o načinima i mogućnostima zaštite, Grad Umag i ustanove predškolskog, odnosno osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, moraju svoje poslovanje uskladiti s propisima, smjernicama, uputama i preporukama koje s ciljem sprječavanja širenja zaraze donose isključivo nadležna tijela Republike Hrvatske. Vođeni nedavno proživljenim iskustvom, kada je uvođenjem mjere potpunog zatvaranja, Republika Hrvatska doživjela značajne negativne posljedice na gospodarski rast i razvoj, ali i novim saznanjima o samom virusu, na razini RH je odlučeno kako će se u narednom periodu, dok god to epidemiološka situacija bude dopuštala, borba sa širenjem zaraze voditi bez ranije propisanih radikalnih mjera. U skladu s tom odlukom, Zavod za javno zdravstvo Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, donijeli su preporuke za rad ustanova predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima povezanima s bolešću Covid-19. Preporuke HZJZ su usmjerene isključivo na epidemiološki aspekt, dok su preporuke Ministarstva detaljnije i usmjerene su i na epidemiološki i na pedagoški aspekt.


I Gradu Umagu, osnivaču predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, kao i ravnateljima ustanova, prioritet je sigurnost naših najmlađih sugrađana, ali osim o tome, uvelike razmišljamo i o njihovom zdravom odrastanju i utjecaju „novog normalnog“ na njihovu buduću društvenu uključenost i psihofizički rast i razvoj. S obzirom na činjenicu da je trenutna epidemiološka situacija na našem mikro području povoljnija nego u pojedinim drugim sredinama Istre, ali i u odnosu na ostale dijelove RH, u skladu s mogućnošću koju su u preporukama naveli i HZJZ i Ministarstvo, Grad Umag je na zajedničkom sastanku predstavnika Gradova, Istarske Županije i ravnatelja/ica osnovnih i srednjih škola Istre sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije tražio da se preporučene mjere liberaliziraju u dijelu koji učenike predmetne nastave i nastavnike obvezuje na nošenje maski za vrijeme nastave, smatrajući da to, dok je epidemiološka situacija povoljna ne smije biti obveza, već mogućnost o kojoj odluku trebaju donijeti roditelji. Osim toga, umjesto obveze nošenja maski u razredu, bili smo spremni školske klupe u razredima predmetne nastave pregraditi prozirnim pleksiglasom koji bi smanjio kontakt među učenicima. Iako je naš prijedlog naišao na potporu ravnatelja/ica škola, istarski Stožer civilne zaštite je taj prijedlog odbio, smatrajući da je to s epidemiološke točke gledišta nedovoljno za kvalitetno sprječavanje širenja zaraze, ali ostavljajući mogućnost naknadnog revidiranja trenutno propisanih mjera.


Neovisno o našem nezadovoljstvu tako donesenom odlukom, Grad Umag i ravnatelji predškolskih i osnovnoškolskih ustanova moraju slijediti propisane upute i odluke Stožera, što ćemo kao legalisti i učiniti. U skladu s preporukama, izrađeni su posebni protokoli koji vrijede za svaku ustanovu posebno. Iste objavljujemo u nastavku, a možete ih naći i na internetskim stranicama naših ustanova. Napominjemo kako protokoli nisu odraz nečijeg hira ili želje, već su rezultat propisa koje su donijeli HZJZ i Ministarstvo.


Iako će se vjerojatno i određenom dijelu roditelja preporuke i protokoli činiti pretjerano strogima, u ovom trenutku oni ne mogu biti drugačiji. U narednim ćemo danima, dodatnim intervencijama u samim prostorima naših ustanova, poboljšati trenutne uvjete boravka u njima, a ujedno i pred nadležnim tijelima ponovno zatražiti dogovor po pitanju propisanih mjera. Osim toga, učenicima će tijekom rujna (čekamo isporuku) biti isporučene i po dvije zaštitne maske.


Koristimo priliku pozvati vas, roditelje polaznika vrtića i učenika osnovnih škola, na razumijevanje i suradnju s odgojiteljicama, učiteljima i učiteljicama, nastavnicima i nastavnicama, stručnim suradnicima i suradnicama, ravnateljima i ravnateljicama. Svima nama je u interesu pedagošku, odnosno školsku godinu, realizirati bez poteškoća, a što je najvažnije, bez pojave zaraze među polaznicima vrtića, učenicima i djelatnicima ustanova. Brigu o tome za vrijeme boravka u ustanovi vodit će djelatnici ustanova, a vas molimo za pojačanu brigu oko pridržavanja osnovnih epidemioloških mjera (osobna higijena, međusobni razmak i sl.) izvan ustanova. Također, apeliramo na svih da svoje eventualno nezadovoljstvo samim uputama, protokolima i organizacijom rada, ne usmjeravate prema ravnateljima i djelatnicima ustanova, budući oni osim truda za stvaranje svih uvjeta za provedbu programa u izmijenjenim okolnostima, moraju obavljati i njihov primarni posao, odgoj i obrazovanje naših najmlađih sugrađana.


U to ime, srdačno vas pozdravljamo te, u okviru mogućnosti, stojimo na raspolaganju za bilo kakvo dodatno pojašnjenje i konstruktivne prijedloge te vama i vašim obiteljima želimo svako dobro u životu.GRAD UMAG

URED GRADA

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji