Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag: izglasan proračun u iznosu od gotovo 260 milijuna kuna
Financije
10.12.2019.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag: izglasan proračun u iznosu od gotovo 260 milijuna kuna
Financije
10.12.2019.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Na sjednici Gradskog vijeća grada Umaga, održanoj jučer, 9. prosinca 2019. godine, prihvaćen je rekordni proračun u visini od gotovo 260 milijuna kuna. Za takav su prijedlog glasali vijećnici SDP-a, HNS-a, HDZ-a, SDS-a, HSU-a te nezavisni vijećnici, dok su vijećnici IDS-a ostali suzdržani. Od ukupno dvadesetak pristiglih amandmana prihvaćeno je njih 7. 

Riječ je o najvišem proračunu u povijesti Grada Umaga te, po glavi stanovnika, najviši proračun u Istri, a time i najučinkovitiji. Navedeno samo po sebi ne bi bilo toliko bitno da iza rekordnog proračuna ne stoje kapitalni projekti koji će odrediti sigurnu perspektivu i budućnost Umaga i njegovih stanovnika.

Ono što je najvrjednija značajka proračuna Grada Umaga za 2020. godinu jest da se u obrazovanje ulaže rekordnih 94 milijuna kuna. Visoko ulaganju u obrazovanje koje u Umagu traje već niz godina a ove je godine rekordno te će ubrzo uroditi plodom i rezultatima. Konačni cilj nam je u Umagu stvoriti najbolje uvjete za odgoj i obrazovanje od vrtića pa do fakulteta. Na dobrom smo putu i sigurni smo da ćemo za koju godinu imati izgrađen cjeloviti sustav.

U okviru navedenog valja naglasiti važnost projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“ koji obuhvaća izgradnju ili rekonstrukciju svih 17 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova te nad standardno osigurava umaškoj djeci najkvalitetnije uvjete, od vrtića do fakulteta, pritom pružajući svima jednake mogućnosti. Besplatni vrtići, mjera koju smo implementirali u travnju 2017. godine, svakako je jedna od najsnažnijih aktivnosti u smjeru razvoja demografske politike, a činjenica da smo bili prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovu mjeru, posebno nas čini ponosnima.

Nadalje, za bezbrižno i veselo djetinjstvo, u 10 smo godina izgradili ili rekonstruirali 37 dječjih igrališta, a u 2020. godini nastavljamo istim tempom. Točnije, nastavljamo s nedavno započetim projektom energetske obnove Osnovne škole Marije i Line, ukupne vrijednosti 21.840.078,16 HRK. Započet ćemo ubrzo i s izgradnjom potpuno novog područnog vrtića u naselju Murine, kapaciteta za gotovo 90-tak mališana, a time ćemo i u naseljima omogućiti istu kvalitetu boravka i odgoja djece. U istom naselju započinjemo s projektom izgradnje nove područne škole, a što je samo dio velike palete pogodnosti i kvalitete za školarce koja polazi od novih ili rekonstruiranih škola, besplatnih udžbenika i prijevoza, jedno smjenske nastave za sve učenike, uz sufinanciranje produženog boravka i radnih bilježnica te sufinanciranje nastavnika i osiguravanje stanovanja za potrebite kadrove.

imageLoader

U godini koja je pred nama započinjemo i s najznačajnijom investicijom u obrazovanju, a to je izgradnja naše srednje škole, a za koju krajem mjeseca polažemo kamen temeljac.

Dakle, u 2020. godini Grad Umag će istovremeno raditi na rekonstrukciji ili izgradnji 5 škola ili vrtića, što je zaista rijetkost i što nas čini iznimno ponosnima. Obrazovanje, socijalna i demografska politika su naše odrednice – jer jedino tako možemo osigurati održivi razvoj zajednice.

Kako to izgleda u brojkama: UMAG-GRAD DJECE 2010.-2020.

1. Početak izgradnje Srednje škole 80-100 milijuna HRK, 2020.-2022.

2. Početak izgradnje dječjeg vrtića u Murinama 10 milijuna HRK, 2020.-2021.

3. Energetska obnova OŠ Marije i Line 22 milijuna HRK, 2019.-2020.

4. Dovršetak izgradnje Centralnog vrtića 2 milijuna HRK, 2020.

5. Početak izgradnje škole u Murinama 10 milijuna HRK, 2020.-2021.

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji