Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag: uz pomoć od gotovo 3 milijuna kuna, izglasane dodatne mjere solidarnosti za poduzetnike
Gospodarstvo
04.12.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag: uz pomoć od gotovo 3 milijuna kuna, izglasane dodatne mjere solidarnosti za poduzetnike
Gospodarstvo
04.12.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U ovo doba borbe protiv pandemije koja je na koljena bacila ponajprije privatni sektor i male poduzetnike u cijeloj zemlji, Grad Umag je, u okviru svojih zakonskih ovlasti, gospodarstvenicima i građanima pokušao barem djelomično olakšati situaciju i udarce koje primaju uslijed često nenajavljenih ograničenja.


Grad Umag je od ožujka do danas donio vrlo bitnu financijsku pomoć u okviru nabave zaštitne opreme (respiratori, bio bag, zaštitne maske i slično) i ostalih potrebnih sredstava za svoje zdravstvene djelatnike, kao i niz mjera pomoći za gospodarstvenike vrijednosti gotovo 3 milijuna kuna.


Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade RH, gospodarstvenicima Umaga odobrena je odgoda plaćanja komunalne naknade, obročno plaćanje komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javnih površina u svrhu obavljanja gospodarskih aktivnost sukladno Odluci o porezima Grada Umaga-Umago (čl. 12., čl. 13 i čl. 14), smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu JLS, oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju, odgoda plaćanje naknade za uređenje voda i spomeničku rentu te odgoda plaćanja i umanjenje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru.


Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu 2. prosinca, jednoglasno i s punom podrškom svih prisutnih vijećnika donesene su dodatne mjere koje se nadovezuju na postojeće. Korištenje javne površine zakupcima u 2020. godini, od ukupno 365 dana, naplaćeno je samo 45 dana, dok su za 320 dana svi oslobođeni plaćanja. Time je Grad Umag iste oslobodio plaćanja u iznosu od cca 2 milijuna kuna i direktno pomogao korisnicima. Ujedno, svi korisnici javnih površina oslobođeni su plaćanja naknade za korištenje svojih terasa sve do 1. travnja 2021. godine.


Trenutno su svi korisnici poslovnih prostora, izuzev financijskih institucija i ljekarni, oslobođeni plaćanja zakupa poslovnih prostora u iznosu od 30% do kraja godine, dok su gospodarstvenici kojima je rad zabranjen odlukom stožera oslobođeni plaćanja zakupa u iznosu od 100% do trajanja mjera zabrane.


Svi korisnici poslovnih prostora, izuzev financijskih institucija i ljekarni, oslobađaju se plaćanja zakupa poslovnih prostora u iznosu od 50% do 1. travnja 2021. godine. Tim je mjerama Grad Umag zakupce poslovnih prostora do sada oslobodio plaćanja u iznosu od 750.000,00 kuna, a iste se mjere pomoći nastavljaju i u idućoj godini. Ako restriktivne mjere nacionalnog stožera budu bile na snazi i dalje te u potpunosti onemogućavale rad određenim djelatnostima, isti će biti u iznosu od 100% oslobođeni plaćanja zakupa.


„Pomno pratimo daljnji razvoj ove krize i posljedice na umaško gospodarstvo. U okviru naših ovlasti i mogućnosti nastavit ćemo se brinuti za naše poduzetnike te učiniti sve što možemo da im barem malo pomognemo i olakšamo teret u ovim izazovnim trenucima“ izjavio je gradonačelnik Bassanese te dodao kako je Grad Umag ove godine pokrenuo i Program kreditiranja poduzetnika „Poduzetnik Grad Umag-Umago 2020.“ čiji je glavni i temeljni cilj, uz dodjelu potpora male vrijednosti kroz subvenciju dijela ugovorne kamate, osiguranje kredita za umaške poduzetnike uz nižu kamatnu stopu.

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji