Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Usprkos krizi, razvojni proračun: Grad Umag donio proračun težak 250,9 milijuna kuna
Financije
03.12.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Usprkos krizi, razvojni proračun: Grad Umag donio proračun težak 250,9 milijuna kuna
Financije
03.12.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Umaga održanoj jučer, 2. prosinca 2020. godine, prihvaćen je proračun u visini od 250.864,00 milijuna kuna, i to jednoglasnom odlukom svih gradskih vijećnika, što nas izuzetno veseli.


Iako je ova godina za gradske financije bila nadrealno izazovna, Grad Umag nije stao, već je odgovorno nastavio s provođenjem strateških projekata koji se u gradovima poput Umaga dešavaju jednom svakih 50 godina, a koji uvelike utječu na kvalitetu života žitelja. Slijedom navedenog, i za 2021. godinu je vijećnicima predstavljen vrlo realan i optimističan proračun usmjeren ka daljnjem poboljšanju i rastu umaške zajednice, a koji na prvo mjesto stavlja održivi razvoj grada, potrebe njegovih stanovnika te, kao i uvijek, obrazovanje i skrb o najranjivijim skupinama – djeci i umirovljenicima.


Ove godine su u samu realizaciju proračuna bili uključeni i građani, i to u okviru participativnog budžetiranja, a čiji su mnogobrojni prijedlozi uključeni u finalnu verziju proračuna za 2021. godinu.


Riječ je o najvišem, a time i najučinkovitijem, proračunu u Istri po glavi stanovnika. Navedeno samo po sebi ne bi bilo toliko bitno da iza ovakvog proračuna ne stoje kapitalni projekti koji će odrediti sigurnu budućnost Umaga i njegovih stanovnika. Dakle, usprkos krizi koja nas je svih pogodila, izuzetnim smo naporom uspjeli učinkovitom financijskom politikom osigurati održivi i razvojni proračun koji donosi perspektivu.


Ono što svakako želimo istaknuti je da se i u 2021. godini rekordna sredstva ulažu u obrazovanje, i to čak 80 milijuna kuna. To je naše opredjeljenje i naša vizija kojom ćemo u Umagu stvoriti najbolje uvjete za odgoj i obrazovanje, od vrtića pa do fakulteta.


„Ovo što se u Umagu događa u posljednjih deset godina rezultat je strateškog promišljanja koje smo započeli krajem 2009. godine, a koje traje već punih 12 godina. Nakon što smo u 2019. godini izgradili novi gradski trg, koji najbolje pokazuje naš odnos prema zajednici te razinu i kvalitetu društvenog, infrastrukturnog i vizualnog identiteta novog Umaga, u 2020. godinu smo ušli s puno optimizma i proračunom teškim gotovo 260 milijuna kuna. Nažalost, globalna nam je pandemija pomrsila planove, no nismo stali, a ni odustali, već smo odvažno odlučili nastaviti s milijunskim projektima poput izgradnje srednje škole, vrtića u Murinama, energetske obnove OŠ Marije i Line, dovršavanja gospodarske zone Ungarija, rekonstrukcije kazališne dvorane „Antonio Coslovich“, izgradnje Umaške morske promenade, proširenja gradskog parka Humagum i rekonstrukcije naše šetnice“ naglasio je gradonačelnik Bassanese i dodao kako će Grad Umag i u 2021. godini nastaviti istim tempom.


„U narednoj godini idemo u finalnu realizaciju projekta novih POS stanova, a započinju i projekti izgradnje novog velikog sportskog igrališta kraj OŠ Marije i Line, izgradnje sustava upravljanja otpadnih voda za aglomeraciju "Sjeverna Istra", vrijednosti gotovo 355 milijuna kuna, izgradnje postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinskog materijala, kao i drugi niz infrastrukturnih projekata u gradu i naseljima poput nove škole u Kmetima i još jednog velikog centralnog vrtića u Moeli“.


Proračun za 2021. godinu nam osigurava rast i razvoj, a što donosi perspektivu i sigurnost za sve građane.

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji