Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Završnom konferencijom uspješno okončan projekt EMERGENCY EuroRegion
Projekti
03.12.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Završnom konferencijom uspješno okončan projekt EMERGENCY EuroRegion
Projekti
03.12.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

EU projekt EMERGENCY EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno, uspješno je okončan. Tim je povodom 2. prosinca 2020. godine održana online konferencija projektnih partnera, a na kojoj su sudjelovale i zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić i ravnateljica OB Pula dr. Irena Hrstić.


„Projekt predstavlja povijesni preokret u praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, temeljen na najboljim načelima i praksama Europske unije da svatko može pravovremeno pristupiti zdravstvenoj skrbi kada mu je potrebna, a to zasigurno jesu pacijenti Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u situacijama životne ugroženosti“, rekla je zamjenica župana Ćakić Kuhar dodajući kako su u sklopu projekta provedene i međunarodne edukacije iz područja hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu te je nabavljeno ambulantno vozilo namijenjeno pacijentima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.


U okviru ovog projekta, prisjetimo se, dana 3. travnja 2019. godine svečano je predano ambulantno vozilo voditeljici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije-ispostava Umag Jovanki Popović-Glavičić dr.med.spec. Vozilo zadovoljava najmodernije svjetske standarde, osigurava da se do pacijenta dođe brzo i sigurno, da se pacijent vozi udobno (ne osjeti faktor ceste) i sigurno. Dakle, u ovom vozilu moguće je zbrinjavati pacijenta kao da se nalazi u ambulanti. Ovakav tip vozila je „pokretna“ ambulanta, a njegova vrijednost iznosi 160.000 eura.


Projekt EMERGENCY EuroRegion realiziran je kroz EU Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, kojeg zamjenica vidi kao idealnim načinom za osmišljavanje i provedbu ovakvih hvalevrijednih projekata u kojima se ujedinjuju znanja, iskustva i potrebe hrvatske i slovenske Istre. - Istarska županija i naše ustanove u proteklih su 10 godina realizirale brojne projektne ideje upravo kroz model prekogranične suradnje. Naša je velika želja da se ovaj projekt nastavi jer je dokazana njegova učinkovitost u spašavanju života ljudi. Zato vjerujemo da će ministarstva nadležna za zdravstvo u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji pronaći način za uspostavu trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe na prekograničnom području, zaključila je zamjenica Ćakić Kuhar, zahvalivši se svim sudionicima projekta, ali i svim zdravstvenim djelatnicima na izuzetnom naporu u ovo vrijeme pandemije.

Pozdravne govore su održali i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske Prim. Željko Plazonić, ravnatelj Opće bolnice Izola mag. Radivoj Nardin te slovenski ministar za razvoj i kohezijsku politiku EU Zvonko Černač. Uslijedile su prezentacije projektnih partnera te razmjena iskustava u implementaciji projekta.


Projekt pod nazivom „Emergency EuroRegion SLO-HR413“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 938.486,76 eura, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 85% bespovratnih sredstva u iznosu od 797.713,73 eura. Vodeći partner na projektu je Opća bolnica Izola, a ostali partneri: Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.


Pridruženi partneri projekta su Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, Območna enota Koper-Capodistria, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Područna služba Pazin, Grad Umag i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.


„Grad Umag sufinancira rad Hitne službe, i to redovnim izdvajanjem od 250.000,00 kn godišnje. Ujedno, vlastitim smo sredstvima osigurali vozilo za hitan prijevoz pacijenata, sufinancirali smo jedno vozilo s iznosom od 250 tisuća kuna te je realizirana rekonstrukcija zgrade za rad Hitne medicinske službe u vrijednosti od gotovo 2,2 milijuna kuna. Nakon ulaganja u rekonstrukciju postojećih prostorija, pokrenuli smo i kampanju #HitnaJeBitna u kojoj je prikupljeno oko 720 tisuća kuna u opremi i novcu. Osim navedenog, u okviru humanitarne akcije „Dobro srce Umažana“ početkom ove godine nabavljen je ultrazvučni uređaj kao dio radiološke opreme namijenjene umaškoj ispostavi Istarskih domova zdravlja.


U cilju stvaranja održivog zdravstvenog sustava, poduzeli smo i konkretne mjere ne bi li liječnicima omogućili život i rad u Umagu. Tako smo rekonstruirali, odnosno izgradili dva stana te sufinanciramo smještaj za još dva stana za medicinsko osoblje, a s krajnjim ciljem zadržavanja prijeko potrebnog liječničkog kadra u umaškoj zajednici.


Ovaj je projekt stoga od velike važnosti za naš zdravstveni sustav, obzirom na veliku udaljenost Umaga od najbližih bolnica u Puli i Rijeci. Ovim je projektom pacijentima, kojima je uz početno kvalitetno medicinsko zbrinjavanje, vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja ključno za preživljavanje, osigurana pravovremena i dostupna medicinska skrb, što nas Umažane posebno veseli“ izjavio je gradonačelnik Bassanese.

imageLoader
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji