Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Završnom konferencijom uspješno okončan projekt EMERGENCY EuroRegion
Progetti
03.12.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Završnom konferencijom uspješno okončan projekt EMERGENCY EuroRegion
Progetti
03.12.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

EU projekt EMERGENCY EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno, uspješno je okončan. Tim je povodom 2. prosinca 2020. godine održana online konferencija projektnih partnera, a na kojoj su sudjelovale i zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić i ravnateljica OB Pula dr. Irena Hrstić.


„Projekt predstavlja povijesni preokret u praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, temeljen na najboljim načelima i praksama Europske unije da svatko može pravovremeno pristupiti zdravstvenoj skrbi kada mu je potrebna, a to zasigurno jesu pacijenti Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u situacijama životne ugroženosti“, rekla je zamjenica župana Ćakić Kuhar dodajući kako su u sklopu projekta provedene i međunarodne edukacije iz područja hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu te je nabavljeno ambulantno vozilo namijenjeno pacijentima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.


U okviru ovog projekta, prisjetimo se, dana 3. travnja 2019. godine svečano je predano ambulantno vozilo voditeljici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije-ispostava Umag Jovanki Popović-Glavičić dr.med.spec. Vozilo zadovoljava najmodernije svjetske standarde, osigurava da se do pacijenta dođe brzo i sigurno, da se pacijent vozi udobno (ne osjeti faktor ceste) i sigurno. Dakle, u ovom vozilu moguće je zbrinjavati pacijenta kao da se nalazi u ambulanti. Ovakav tip vozila je „pokretna“ ambulanta, a njegova vrijednost iznosi 160.000 eura.


Projekt EMERGENCY EuroRegion realiziran je kroz EU Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, kojeg zamjenica vidi kao idealnim načinom za osmišljavanje i provedbu ovakvih hvalevrijednih projekata u kojima se ujedinjuju znanja, iskustva i potrebe hrvatske i slovenske Istre. - Istarska županija i naše ustanove u proteklih su 10 godina realizirale brojne projektne ideje upravo kroz model prekogranične suradnje. Naša je velika želja da se ovaj projekt nastavi jer je dokazana njegova učinkovitost u spašavanju života ljudi. Zato vjerujemo da će ministarstva nadležna za zdravstvo u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji pronaći način za uspostavu trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe na prekograničnom području, zaključila je zamjenica Ćakić Kuhar, zahvalivši se svim sudionicima projekta, ali i svim zdravstvenim djelatnicima na izuzetnom naporu u ovo vrijeme pandemije.

Pozdravne govore su održali i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske Prim. Željko Plazonić, ravnatelj Opće bolnice Izola mag. Radivoj Nardin te slovenski ministar za razvoj i kohezijsku politiku EU Zvonko Černač. Uslijedile su prezentacije projektnih partnera te razmjena iskustava u implementaciji projekta.


Projekt pod nazivom „Emergency EuroRegion SLO-HR413“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 938.486,76 eura, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 85% bespovratnih sredstva u iznosu od 797.713,73 eura. Vodeći partner na projektu je Opća bolnica Izola, a ostali partneri: Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.


Pridruženi partneri projekta su Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, Območna enota Koper-Capodistria, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Područna služba Pazin, Grad Umag i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.


„Grad Umag sufinancira rad Hitne službe, i to redovnim izdvajanjem od 250.000,00 kn godišnje. Ujedno, vlastitim smo sredstvima osigurali vozilo za hitan prijevoz pacijenata, sufinancirali smo jedno vozilo s iznosom od 250 tisuća kuna te je realizirana rekonstrukcija zgrade za rad Hitne medicinske službe u vrijednosti od gotovo 2,2 milijuna kuna. Nakon ulaganja u rekonstrukciju postojećih prostorija, pokrenuli smo i kampanju #HitnaJeBitna u kojoj je prikupljeno oko 720 tisuća kuna u opremi i novcu. Osim navedenog, u okviru humanitarne akcije „Dobro srce Umažana“ početkom ove godine nabavljen je ultrazvučni uređaj kao dio radiološke opreme namijenjene umaškoj ispostavi Istarskih domova zdravlja.


U cilju stvaranja održivog zdravstvenog sustava, poduzeli smo i konkretne mjere ne bi li liječnicima omogućili život i rad u Umagu. Tako smo rekonstruirali, odnosno izgradili dva stana te sufinanciramo smještaj za još dva stana za medicinsko osoblje, a s krajnjim ciljem zadržavanja prijeko potrebnog liječničkog kadra u umaškoj zajednici.


Ovaj je projekt stoga od velike važnosti za naš zdravstveni sustav, obzirom na veliku udaljenost Umaga od najbližih bolnica u Puli i Rijeci. Ovim je projektom pacijentima, kojima je uz početno kvalitetno medicinsko zbrinjavanje, vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja ključno za preživljavanje, osigurana pravovremena i dostupna medicinska skrb, što nas Umažane posebno veseli“ izjavio je gradonačelnik Bassanese.

imageLoader
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia