Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Usprkos krizi, razvojni proračun: Grad Umag donio proračun težak 250,9 milijuna kuna
Finanze
03.12.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Usprkos krizi, razvojni proračun: Grad Umag donio proračun težak 250,9 milijuna kuna
Finanze
03.12.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Umaga održanoj jučer, 2. prosinca 2020. godine, prihvaćen je proračun u visini od 250.864,00 milijuna kuna, i to jednoglasnom odlukom svih gradskih vijećnika, što nas izuzetno veseli.


Iako je ova godina za gradske financije bila nadrealno izazovna, Grad Umag nije stao, već je odgovorno nastavio s provođenjem strateških projekata koji se u gradovima poput Umaga dešavaju jednom svakih 50 godina, a koji uvelike utječu na kvalitetu života žitelja. Slijedom navedenog, i za 2021. godinu je vijećnicima predstavljen vrlo realan i optimističan proračun usmjeren ka daljnjem poboljšanju i rastu umaške zajednice, a koji na prvo mjesto stavlja održivi razvoj grada, potrebe njegovih stanovnika te, kao i uvijek, obrazovanje i skrb o najranjivijim skupinama – djeci i umirovljenicima.


Ove godine su u samu realizaciju proračuna bili uključeni i građani, i to u okviru participativnog budžetiranja, a čiji su mnogobrojni prijedlozi uključeni u finalnu verziju proračuna za 2021. godinu.


Riječ je o najvišem, a time i najučinkovitijem, proračunu u Istri po glavi stanovnika. Navedeno samo po sebi ne bi bilo toliko bitno da iza ovakvog proračuna ne stoje kapitalni projekti koji će odrediti sigurnu budućnost Umaga i njegovih stanovnika. Dakle, usprkos krizi koja nas je svih pogodila, izuzetnim smo naporom uspjeli učinkovitom financijskom politikom osigurati održivi i razvojni proračun koji donosi perspektivu.


Ono što svakako želimo istaknuti je da se i u 2021. godini rekordna sredstva ulažu u obrazovanje, i to čak 80 milijuna kuna. To je naše opredjeljenje i naša vizija kojom ćemo u Umagu stvoriti najbolje uvjete za odgoj i obrazovanje, od vrtića pa do fakulteta.


„Ovo što se u Umagu događa u posljednjih deset godina rezultat je strateškog promišljanja koje smo započeli krajem 2009. godine, a koje traje već punih 12 godina. Nakon što smo u 2019. godini izgradili novi gradski trg, koji najbolje pokazuje naš odnos prema zajednici te razinu i kvalitetu društvenog, infrastrukturnog i vizualnog identiteta novog Umaga, u 2020. godinu smo ušli s puno optimizma i proračunom teškim gotovo 260 milijuna kuna. Nažalost, globalna nam je pandemija pomrsila planove, no nismo stali, a ni odustali, već smo odvažno odlučili nastaviti s milijunskim projektima poput izgradnje srednje škole, vrtića u Murinama, energetske obnove OŠ Marije i Line, dovršavanja gospodarske zone Ungarija, rekonstrukcije kazališne dvorane „Antonio Coslovich“, izgradnje Umaške morske promenade, proširenja gradskog parka Humagum i rekonstrukcije naše šetnice“ naglasio je gradonačelnik Bassanese i dodao kako će Grad Umag i u 2021. godini nastaviti istim tempom.


„U narednoj godini idemo u finalnu realizaciju projekta novih POS stanova, a započinju i projekti izgradnje novog velikog sportskog igrališta kraj OŠ Marije i Line, izgradnje sustava upravljanja otpadnih voda za aglomeraciju "Sjeverna Istra", vrijednosti gotovo 355 milijuna kuna, izgradnje postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinskog materijala, kao i drugi niz infrastrukturnih projekata u gradu i naseljima poput nove škole u Kmetima i još jednog velikog centralnog vrtića u Moeli“.


Proračun za 2021. godinu nam osigurava rast i razvoj, a što donosi perspektivu i sigurnost za sve građane.

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia