Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradonačelnik Pule Filip Zoričić u službenom posjetu Umagu
Protokolarne aktivnosti
11.11.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradonačelnik Pule Filip Zoričić u službenom posjetu Umagu
Protokolarne aktivnosti
11.11.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Delegacija Grada Pule predvođena gradonačelnikom Filipom Zoričićem danas je, 11. studenog 2022. godine, stigla u službeni posjet Gradu Umagu te su u uredu gradonačelnika ugostili gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegova zamjenica Floriana Bassanese Radin, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Slaviša Šmalc i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Diego Banković.


Bila je ovo prilika da se g. Zoričiću te njegovoj pročelnici Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivani Sokolov, kao i pročelniku Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damiru Prhatu, predstave strateški projekti, a koji su prepoznati kao primjeri dobre prakse u Republici Hrvatskoj.


Gradonačelnik Umaga je s nadležnim pročelnicima predstavio projekt „Umag-grad djece“, koji predstavlja primjer dobre prakse na nacionalnoj razini, obzirom na investicije u obrazovanje s izgradnjom obrazovne infrastrukture, kao i standarde koji su iznad prosjeka Istre. Navedeno potvrđuju izgrađeni vrtići u vlasništvu grada i besplatno pohađanje vrtića za svu djecu grada Umaga, uz najviše standarde koji se prenašaju i na školsko obrazovanje, kao i srednjoškolsko, koje potvrđuje samostalna izgradnja srednje škole u okviru obrazovnog kampusa koji Grad Umag planira izgraditi.


Politika mladih, a time i demografska politika, nastavlja se u okviru Programa društveno poticane stanogradnje. U Umagu je do sada izgrađeno ukupno 206 stanova, po čemu je grad Umag primjer u Hrvatskoj.

U sferi socijalne i društvene skrbi te odgovornosti prema umirovljenicima, gradonačelniku Zoričiću predstavljen je umaški Dom umirovljenika kojeg je Grad Umag samostalno izgradio te na taj način omogućio svojim sugrađanima korištenje usluga Doma bez liste čekanja. Dom je vrijedan gotovo 40 milijuna kuna, za godišnji se rad izdvaja desetak milijuna kuna, dok je smještaj za građane grada Umaga sufinanciran čak i do 100 %, ovisno o materijalnom stanju korisnika.


Od strateški važnih projekata, naglasak je stavljen na mega projekt „Smart City-Green City“, gdje se najveća pažnja posvetila aglomeraciji i projektu Valdemat, kao najboljem i jedinom primjeru sustavnog gospodarenja građevinskog materijala u Istri.


U cilju kontinuiranog razvoja gospodarstva u Umagu, u veljači ove godine službeno je obilježen dovršetak izgradnje Gospodarske zone Ungarija, o kojoj je danas također bilo riječi. Naime, Grad Umag je proteklih godina uložio preko 108 milijuna kuna, a sve građevinske čestice su u cijelosti opremljene potrebnom infrastrukturom. Grad Umag je u svrhu pomoći osigurao i kreditnu liniju do 20 milijuna kn za sve one koje su bili u mogućnosti odmah započeti s izgradnjom te je u svrhu toga Grad Umag sufinancirao kamatu u iznosu od 1,25%, što je oko 50% tržne kamate.

Tema sastanka je bila i „Umaška promenada“, šetnica i biciklistička staza koja će se protezati kroz cijeli obalni pojas Umaga s intencijom spajanja sa susjednim Piranom. Radi se o jedinstvenom projektu, odnosno o najduljoj šetnici na Jadranu koja će imati višestruki pozitivni efekt za Umag, Istru i Hrvatsku.


Gradonačelnik Zoričić izrazio je zadovoljstvo službenim posjetom Umagu: „Iznimno mi je drago što sam posjetio Umag koji predstavlja primjer uspješnog grada i dobre prakse na području društvenih djelatnosti i komunalnog sustava. Razmjena iskustava od velike je važnosti, obzirom da se primjeri prakse mogu u budućem periodu primjenjivati i u svojim sredinama te time bitno utjecati na napredak i sveopći razvoj vlastitog grada.“


Bassanese je ovom prilikom uručio Zoričiću Umaški Statut u znak sjećanja na današnji susret, kao i simbolične potvrde uspješne suradnje.

expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji