Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradsko vijeće Grada Umaga-Umago: predstavljen Proračun za 2023. godinu težak 37.8 milijuna eura
Gradsko vijeće
29.11.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradsko vijeće Grada Umaga-Umago: predstavljen Proračun za 2023. godinu težak 37.8 milijuna eura
Gradsko vijeće
29.11.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U Umagu je jučer, 28. studenog 2022. godine, održana 9. sjednica Gradskog vijeća s ukupno 14 točaka dnevnog reda, od kojih su najvažnije bile predstavljanje prijedloga Proračuna za 2023. godinu te usvajanje III. Izmjena i dopuna Proračuna za 2022. godinu.


Osim navedenog, donesene su izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu u okviru konverzije te povećanja iznosa propisanih novčanih kazni, a većinom glasova izglasana je i nova Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade koja je u Gradu Umagu bila nepromijenjena od 2012. godine, a kojom se vrijednost boda komunalne naknade samo dijelom usklađuje s povećanim troškovima energenata koji utječu na održavanje komunalne infrastrukture. Razmotrene su i usvojene izmjene i dopune Odluke o organizaciji, upravljanju, načinu naplate i kontroli parkiranja na javnim parkiralištima čime se stanovnicima starogradske jezgre osigurava parkiranje na obalnom parkingu, na potezu od ribarskog gata pa do bivšeg Hotela Kristal.


Po predstavljanju Proračun za 2023. godinu i predloženog iznosa od 37.760.500,00 milijuna eura, vijećnicima je dana mogućnost da u roku 8 dana predlože amandmane na isti.


Proračun je najvažniji financijski i razvojni dokument svake jedinice lokalne samouprave, koji u sebi sadrži smjernice i projekte za naredno jednogodišnje razdoblje, s projekcijama budućeg dvogodišnjeg razdoblja. Prema već ustaljenoj praksi, Grad Umag najviše izdvaja za obrazovanje, što ove godine iznosi čak 8,7 milijuna eura.


Grad Umag nastavlja sa svojim strateškim investicijama pa se u 2023. godini, kao dio zelenih politika u zaštiti okoliša „Umag: Green City-Smart City“, ulaže do sada rekordnih 5.439.600,00 eura. Planira se sanacija odlagališta komunalnog otpada u Donjem Picudu (3.997.240,00 eura) te se nastavlja izgradnja odlagališta, reciklažnog dvorišta i sortirnice građevinskog materijala „Valdemat“, a za što je predviđen iznos od gotovo 1,2 milijuna eura.


Što se projekta „Umag-grad djece“ tiče, Grad Umag nastavlja s uređenjem OŠ Marije i Line (133.000,00 eura) te Osnovne škole „Galileo Galilei“ (133.000,00 eura). Planiran je također početak izgradnje potpuno nove Područne škole u Svetoj Mariji na Krasu, a za što će biti u prvoj fazi izdvojeno 530.000,00 eura. Nastavlja se i s izgradnjom umaške srednje škole s nužnom okolnom infrastrukturom vrijednosti preko 1.350.00,00 eura, ali i s opremanjem / izgradnjom dječjih igrališta u gradu i naseljima (326.600,00 eura).


Nadalje, kada su u pitanju ceste i prometnice, predviđena su pozamašna ulaganja. Gotovo 1.380.000,00 eura bit će usmjereno na izgradnju novih sadržaja i prometnica u Komuneli, 750 tisuća eura bit će uloženo na području Bašanije, a 530.000,00 eura na području Zambratije. Dodatna će sredstva biti uložena u Ungariji, Moeli, Petroviji, Finidi i Valici.


U 2023., po dovršetku izgradnje zgrade POS 4, u koju će oko 250 sugrađana useliti i započeti svoje novo životno poglavlje, nastavlja se s izgradnjom novih stanova za mlade. Očekujemo i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom kako bi započeli s izgradnjom dvorane za boćalište u Babićima. Starogradska jezgra bit će bogatija za novi trg, Trg Sv. Martina, te se nastavlja s uređenjem starogradske jezgre, a novi su sadržaji predviđeni i na šetnici, odnosno u parku Humagum.


Jedan od svakako najzanimljivijih projekata, vrijednosti do 1,5 milijuna eura, bit će i nova gradska tržnica, čiji se početak izgradnje planira upravo u 2023. godini. Predviđa se i rekonstrukcija groblja Sv. Andrije gdje je predviđeno ulaganje od 270.000,00 eura. Na kraju, nastavlja se i projekt izgradnje za sve nas strateškog projekta „Umaške morske promenade“, koja će u konačnici svima omogućiti dostupnost do neotkrivenih plaža našega grada, a ujedno će i postati najduža šetnica na Jadranu.


„Vjerujemo da će do realizacije svakog navedenog projekta doći, za što je potrebna stabilnost te uredno punjenje proračuna, uz korištenje EU fondova – gdje očekujemo prihod od 4 milijuna eura. Izgradnjom spomenutih projekata, Grad Umag, koji se nalazi u svojoj najintenzivnijoj razvojnoj fazi, napravit će još jedan iskorak u podizanju kvalitete života svojih sugrađana, što nam je kao jedinici lokalne samouprave, osnovna misija“ izjavio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji