Icon home
Novosti
Odabrana novost
Međunarodni dan nestale djece
Ostalo
10.06.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Međunarodni dan nestale djece
Ostalo
10.06.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Dana 25. svibnja obilježen je Međunarodni dan nestale djece te je ove godine inicirana kampanja #NemojPostatiLovina, u koju se, uz 23 zemlje Europe, uključila i policija Republike Hrvatske.


Kampanja je usmjerena ka zaštiti djece protiv online groominga-mamljenja djece radi seksualnih potreba, odnosno ka podizanju svijesti o opasnosti uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i drugih osoba putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.


Također se kroz kampanju nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje, o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.


Navedena je tema naročito aktualna u doba pandemije uzrokovane virusom COVID–19, kada djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama.


Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje može ujedno biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja.


Stoga smatramo kako je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja.


Za kraj, dajemo informaciju kako se, prema službenim evidencijama MUP-a, s danom 21. svibnja 2020.godine u RH vodi nestalim 361 dijete, odnosno maloljetna osoba.


U nastavku se nalaze linkovi na video uratke koje bi svaki roditelj, ali i dijete, trebao pogledati: 


https://www.youtube.com/watch?v=53OaQ1y0i04

https://www.youtube.com/watch?v=0bEub_dZnuY


Načelnik PP Umag, Tomislav Rajković

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji