Icon home
Novità
Notizia selezionata
Međunarodni dan nestale djece
Altro
10.06.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Međunarodni dan nestale djece
Altro
10.06.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Dana 25. svibnja obilježen je Međunarodni dan nestale djece te je ove godine inicirana kampanja #NemojPostatiLovina, u koju se, uz 23 zemlje Europe, uključila i policija Republike Hrvatske.


Kampanja je usmjerena ka zaštiti djece protiv online groominga-mamljenja djece radi seksualnih potreba, odnosno ka podizanju svijesti o opasnosti uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i drugih osoba putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.


Također se kroz kampanju nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje, o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.


Navedena je tema naročito aktualna u doba pandemije uzrokovane virusom COVID–19, kada djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama.


Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje može ujedno biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja.


Stoga smatramo kako je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja.


Za kraj, dajemo informaciju kako se, prema službenim evidencijama MUP-a, s danom 21. svibnja 2020.godine u RH vodi nestalim 361 dijete, odnosno maloljetna osoba.


U nastavku se nalaze linkovi na video uratke koje bi svaki roditelj, ali i dijete, trebao pogledati: 


https://www.youtube.com/watch?v=53OaQ1y0i04

https://www.youtube.com/watch?v=0bEub_dZnuY


Načelnik PP Umag, Tomislav Rajković

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia