Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Nadolazeći umaški produženi vikend u znaku jedanaestog izdanja Sajma sporta te desetog izdanja ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“
Sport
13.04.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Nadolazeći umaški produženi vikend u znaku jedanaestog izdanja Sajma sporta te desetog izdanja ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“
Sport
13.04.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U Umagu od danas kreće još jedno fantastično izdanje Sajma sporta i ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“, koje se održava do nedjelje, 16. travnja 2023. godine. Sajam sporta se tradicionalno održava u školskoj sportskoj dvorani, dok se cilj ove godine seli na puno atraktivnije mjesto, i to na Trg slobode, gdje će preko 2200 natjecatelja iz 60-tak država svijeta završiti ovu atraktivnu ultatrail utrku.


Utrka Istria 100 protekle je godine postala dio UTMB® World Series platforme trail utrka. Organizatori najpoznatije svjetske trail utrke Ultra Trail Mont Blanc (UTMB Group), udružili su se u svibnju 2021. s IRONMAN Group kako bi pokrenuli UTMB® World Series, novu trail platformu koja od 2022. okuplja impresivan broj globalno priznatih i najznačajnijih trail utrka u svijetu kako bi trkačima omogućila ekskluzivni pristup vrhunskom sportskom događaju, finalu svjetske serije utrka, UTMB® Mont-Blancu.


Sajam sporta svakako znatno obogaćuje organizacija ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“, koja iz godine u godine u Umag dovodi sve veći broj sudionika ovog sve popularnijeg sporta.


Tako se i naša najpoznatija hrvatska trail utrka sada nalazi u društvu elitnih svjetskih utrka. Da je tome tako svjedoči i veliki broj elitnih trkača iz cijelog svijeta, kojih je ove godine na 10. izdanju utrke više od 100. Među njima će biti Jim Walmsley, američki trail rekorder ultra trail duljina, koji će se utrkivati na udaljenosti od 100 milja (168.6km/6590m+). Jim Walmsley (SAD), trostruki pobjednik utrke Western States započet će svoju trail sezonu na Istria 100 by UTMB. Ostalu međunarodnu elitu uključuje Jesus Gil Garcia (ESP), Harry Jones (GBR), Scotty Hawker (NZL) i Esther Fellhofer (AUT) koji će se utrkivati na ostalim utrkama. Walmsley, kojem je već dodijeljen BIB s brojem jedan, najavljuje pobjedu na utrci s očekivanjem da će mu upravo Istria 100 by UTMB omogućiti direktan ulaz na UTMB World Series Finale koji se održava u kolovozu na tromeđi Francuske, Italije i Švicarske.


U kategoriji žena će biti jednako uzbudljivo s austrijskom trail trkačicom Esther Fellhofer (UTMB indeks 714) koja će nedvojbeno loviti ulaznicu za UTMB World Series Finals nakon razočaravajućeg DNF-a na prošlogodišnjem TDS® Mont-Blanc. Ostale elitne trkačice uključuju Claire Bannwarth (FRA) koja je bila prva žena u utrci na 100 milja u Kullamannenu od UTMB-a i Austrijanku Ulrike Striednig koja se utrkuje u kategoriji 60-64 s impresivnim indeksom od 651.


Najbolja 3 muška trkača i 3 najbolje ženske trkačice u svakoj kategoriji osvojit će mjesto za 2023. UTMB Svjetsku finalnu utrku iste kategorije.


Festival sporta pod pokroviteljstvom Grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga i Sportske zajednice grada Umaga, tijekom 4 dana Umag će pretvoriti u centar sportskih zbivanja i promocije sporta, gdje se profesionalci, rekreativci te svi ljubitelji sporta i aktivnog odmora uopće, nalaze na jednom mjestu.


Umag putem ove manifestacije promovira sport i zdravi život u svojoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Sajam sporta ove godine ugošćuje 15 izlagača s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a posjetitelji mogu izvršiti i direktnu kupovinu.


„Istria 100 by UTMB“ iz godine u godinu postiže sve višu razinu kvalitete organizacije i usluge. Ovisno o dužini staze, trkači kreću iz Labina (168 km), Buzeta (110 km), Buzeta (69 km), Motovuna (42 km) i Grožnjana (21 km). Na kraju utrke, svi trkači prolaze ciljnu ravninu u Umagu gdje će ih uz volontere, drage domaćine i organizatore utrke, dočekati medalja unikatnog dizajna, što je tradicija koju Istria 100 by UTMB održava već godinama.


Više informacija o utrci možete pronaći na službenoj web stranici utrke i Race Guide - Vodiču za utrku koji također možete naći na službenoj web stranici https://istria.utmb.world/ .


Manifestacija koja se održava od 13.-16. travnja u Umagu jedina je takvoga tipa u Hrvatskoj i široj regiji te predstavlja tip manifestacije u kojoj se isprepliću sport i turizam. Veliki broj sudionika će i ove godine bitno utjecati na turistički promet u Umagu, a sam će događaj nedvojbeno oduševiti naše sportaše i ljubitelje sporta uopće, kao i posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.


Utrka će se prenositi uživo na live.utmb.world od 14. travnja 2023.

expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji