Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Održana završna konferencija EU projekta „S okusom mora – Sapore di mare“
Projekti
22.12.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Održana završna konferencija EU projekta „S okusom mora – Sapore di mare“
Projekti
22.12.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Termin održavanja: 21.12.2023.

Mjesto održavanja: caffe bar Circolo, Umag

Nositelj projekta: Muzej grada Umaga

Partner u projektu: Zajednica Talijana Fulvio Tomizza Umag


Projekt je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo

u sklopu dodjele potpore projektima na natječaju FLAG-a „Pinna nobilis“ u okviru PODMJERe 4.2.1.


POTPORA ZA AKTIVNOSTI USMJERENE PODIZANJU SVIJESTI GRAĐANA O POTROŠNJI I KONZUMACIJI RIBE I DRUGIH MORSKIH ORGANIZAMA


unutar provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu

FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.


Zahvaljujući Europskom projektu S okusom mora - Sapore di mare, Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag razvio zajednički projekt kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj.


Priveli smo kraju sve zacrtane aktivnosti unutar projekta, za koji je dodijeljeno sredstva u najvišem iznosu od 348.467,13 kn.


Zadatak nam je bio podignuti razinu svijesti o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama na području FLAG-a Pinna nobilis, sa svrhom educiranja šire javnosti:

- o vrstama riba i drugih morskih organizama

- o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih

- o ribarskim tradicionalnim vještinama i znanjima

- o tradicionalnim kulinarskim praksama, karakterističnim za FLAG područje

I na taj način dugoročno ojačao i ribarski sektor na području Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Pinna nobilis.


Umaške domaćice, ribari, zaljubljenici u more i kuhanje pratili su naš rad i projekt kao učesnici predavanja, polaznici radionica ili aktivni sudionici radionica, manifestacije, izrade recepata i jela.


Tako je projekt aktivno uključio ribare, nutricioniste, morske biologe, domaćice , kuhare, ugostitelje, novinare, a osnova je bila zabilježiti znanja i vještine o ribarskoj prehrani i recepturama lokalne zajednice, te kroz razne aktivnosti u projektu putem prezentacija prenijeti dalje ta znanja. U prvi plan stavili smo lokalnu zajednicu i njihov svakodnevni život uz more.


Realizirano je:

• 10 stručnih predavanja

- Martina Vocci – novinarka

- Dr. sc. Neven Iveša – morski biolog

- Bruno Bose, Silvano Pelizzon i Danilo Latin- pripadnici lokalne zajednice

- Sandra Zugan – nutricionist


• 4 edukativne radionice o pripremi ribe i morskih organizama,

- Radionica čišćenja ribe - voditelji radionice. Lucano Bose, ribar

- Radionica soljenje ribe - voditelji radionice, Alessandro Milos i Mario Dodici

- Radionica konzerviranja ribe, voditelji radionice Mario Dodici i Hrvoje Hrvatin

- Radionica branja morskih puževa i priljepaka - voditelji radionice Silvano Pelizzon


• Unutar projekta realiziran je i propagandni materijal: pregače, torbe i letci s tiskanim logom projekta i crtežima morskih organizama karakterističnim za Umaško područje.


• Manifestacija Fešta od Savora – s natjecanjem u najboljem savoru. U manifestaciji je bilo uključeno cijelo članstvo Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag.


• 2 ciklusa radionica o izradi i upotrebi keramike s prezentacijom - završnom izložbom radova na temu mora.


• Postavljena je nova web stranica projekta https://s-okusom-mora.com/ gdje se upoznajete s tradicijom Umaga s okusom mora, kroz priče i umijeća naših sugrađana, koja su zabilježena na 22 kratka videa i fotografije. Stranica je četvero jezična na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku.


• Tiskana je ribarska kuharica S okusom mora – Sapore di mare, četvero jezično izdanje na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Autorice projekta i knjige su muzejske djelatnice Biljana Bojić i Barbara Crnobori, uz priče iz lokalne zajednice, umaških ezula i arhivskih izvora.


• Za potrebe web stranice i knjige umaške domaćice i ribari pripremali su jela i ribarske recepte, koji su zabilježeni putem fotografija i videa, te je tako stvorena dokumentacija, koja je prenesena na web stranicu i u tiskano izdanje. Na taj način smo jedan dio kulture umaškog stola sačuvali od zaborava.



Biljana Bojić

v.d.ravnateljice Muzeja grada Umaga


Floriana Bassanese Radin

Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag 

expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji