Icon home
Novosti
Odabrana novost
Rezultati turističkog prometa u Umagu nadmašili očekivanja
Ostalo
22.09.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Rezultati turističkog prometa u Umagu nadmašili očekivanja
Ostalo
22.09.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Turistički rezultati ove su godine u Umagu doista ugodno iznenadili te premašili sva očekivanja turističkih stručnjaka. Tako je u periodu od 1. siječnja do 19. rujna ove godine ostvareno 70% dolazaka, odnosno 80% noćenja realiziranih rekordne 2019. godine, godine prije početka epidemije koja je zadesila cijeli svijet i bitno utjecala na veliki pad u turističkom prometu. Rezultati od 330.000 dolazaka, odnosno 2.075.000 noćenja ostvarenih u navedenom periodu u Umagu, premašili su sva očekivanja te Umag ponovno svrstali u top 5 turističkih destinacija u RH.


„Ono što nas posebno veseli jest činjenica da je u kolovozu ostvareno 8%, a u prvih 19 dana rujna 11% više noćenja nego za isti period 2019. godine. Najviše gostiju pristiglo je iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Italije. Apsolutno najveći rast bilježimo kod njemačkih gostiju koji su ostvarili čak 20% više noćenja nego rekordne 2019. godine“ izjavio je direktor Turističke zajednice Umag. Milovan Popović


Što se strukture smještaja tiče, najviše noćenja je ostvareno u hotelima, zatim kampovima, privatnom smještaju i nekomercijalnom smještaju. Manifestacije koje su motiv dolaska u pred i posezoni, a koje je bilo moguće održati s obzirom na situaciju i propisane mjere Stožera, svakako su pomogle pri ostvarenju ovakvog rezultata. Na proljeće su održane biciklističke utrke „Trofej Umag“ i „Istarsko proljeće“, zatim serija nogometnih turnira za mlađe uzraste „Umag Trophy“ te Europsko prvenstvo veterana u tenisu. Posezona je otvorena s dva ITF Svjetska prvenstva veterana u tenisu koja su se održala u rujnu, a koji su u Umag doveli preko 1.500 igrača iz 30 zemalja svijeta.


Ukoliko svemu navedenom dodamo činjenicu kako su Grad Umag, Ustanova Festum, Turistička zajednica grada Umaga, UPT Trieste i Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag pripremili umaški ljetni kalendar koji je uvelike obogatio boravak domaćih i stranih posjetitelja, ugostivši popularna imena domaće i strane glazbene scene poput Saše Lozara, Đanija Stipaničeva, Franke Batelić, Amire Medunjanin, Tullia De Piscopa, Red Canziana, Ante Gela, Mateja Meštrovića, Borne Šercara, stranih izvođača u okviru Festivala Sete Sois Sete Luas, baletnih majstora u plesnom spektaklu „Labuđe jezero“, kao i klasike u umaškoj Župnoj crkvi, poput Zagrebačkog kvarteta, Kalamos kvinteta, Petra Čulića, Filipa Merčepa, Elise Manzutto&Alice Porro, Klasje Modrušan, Katje Markotić te Ante Milića, tad se sa sigurnošću može reći kako je ljetna turistička sezona ove godine doista bila uspješna.


„Rezultati su svakako nadmašili očekivanja s početka ove godine na čemu bi posebno zahvalili svim dionicima turističke ponude grada Umaga koji su svojim angažmanom i pridržavanjem propisanih mjera pridonijeli ovakvom rezultatu“ naglasio je Popović.


Već sad teku pripreme za sljedeću turističku sezonu, kad se svi nadamo boljoj epidemiološkoj situaciji, a samim time i boljim rezultatima turističkog prometa, čime će Umag moći ponovo potvrditi status jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji