Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U JVP Umag stiglo novo vatrogasno vozilo – autoplatforma za rad na velikim visinama
Ostalo
19.12.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U JVP Umag stiglo novo vatrogasno vozilo – autoplatforma za rad na velikim visinama
Ostalo
19.12.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Jučer je u Umagu održana 7. redovita sjednica Skupštine Područne vatrogasne zajednice Umag (PVZ Umag).

Nakon sjednice za članove Skupštine i njihove goste upriličeno je predstavljanje nove vatrogasne autoplatforme koja je nabavljena za potrebe Javne vatrogasne postrojbe Umag, a namijenjena je za intervencije gašenja požara i spašavanja na velikim visinama.


Platforma je vrijedna cca 1,1 milijuna eura i u cijelosti je financirana od strane PVZ-a Umag, odnosno zajedničkim sredstvima iz proračuna Gradova Umag, Buje i Novigrad te Općina Brtonigla, Oprtalj i Grožnjan.


Umaški vatrogasci, na čelu sa zapovjednikom Bojanom Štokovcem, predstavili su novu vatrogasnu autoplatformu i njene operativne mogućnosti.


„Važan je ovo dan za cijelu zajednicu. Ponosan sam i sretan što smo dobili novo vozilo, koje je nabavljeno u poljskom gradu Koszalin, a izrađeno u tvrtki Bumar Koszalin S.A.. Platforma je rađena na podvozju Scania L360, a od najvažnijih tehničkih elemenata svakako bih izdvojio termo kameru i monitor za gašenje koji omogućava gašenje krovišta i visokih objekta bez da je posada u košari. Radna visina doseže 36 metara, platforma je opremljena i sustavom za samozaštitu košare i autonomnim dovodom zraka za korisnike. Košara je tako konstruirana da je moguće ukrcati nepokretnu osobu ili osobu u kolicima bez poteškoća“ objasnio je Štokovac te dodao kako ovakvo vozilo nikad do sada nije bilo na raspolaganju našim vatrogascima, a njegova primjena je višestruka - gašenje požara, spašavanje ljudi s viših katova te tehničke intervencije u slučaju vremenskih nepogoda ili, primjerice, potresa.


Uz autocisternu, vrijednosti od cca 250.000,00 eura, navalno vozilo vrijednosti od cca 300.000,00 eura koje je MUP RH dodijelio na korištenje JVP Umag, ovo je treće veliko vozilo koje je stiglo u JVP Umag u zadnje 3 - 4 godine. Pored navedenih, za potrebe JVP Umag nabavljena su i dva Ford Rangera za brze intervencije.


Iz sredstava PVZ-a Umag u istom razdoblju uloženo je još minimalno cca 170.000,00 eura u nabavu vatrogasne opreme poput agregata, radiostanica, vatrogasne cijevi, pumpe za vodu, hidraulične škare, Weber set za podizanje kamiona i prikolica, radna i zaštitna odjeća i obuća, ronilačka oprema, oprema za spašavanje iz dubina i slično, a u stručno usavršavanje i osposobljavanje vatrogasaca svake se godine ulaže cca 10.000,00 eura.


Sve navedeno odnosi se samo na Javnu vatrogasnu postrojbu Umag, dok se za opremanje dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD Umag, DVD Buje, DVD Neapolis Novigrad i DVD Oprtalj) godišnje izdvaja 55% od ukupnih prihoda Područne vatrogasne zajednice Umag, što samo u 2023. godini iznosi cca 150.000,00 eura.

expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji