Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag-grad djece: Položen kamen temeljac za vrtić u Murinama
Obrazovanje
29.05.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag-grad djece: Položen kamen temeljac za vrtić u Murinama
Obrazovanje
29.05.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U okviru vrijednog projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, u petak, 29. svibnja 2020. godine službeno je započeta gradnja još jedne predškolske ustanove na području Umaga. Projektom izgradnje novog vrtića u Murinama, za još jednu stepenicu se podiže ljestvica kvalitete uvjeta obrazovanja u našoj zajednici.


Investicija Grada Umaga vrijedna je 10-tak milijuna kuna, a potpisan je ugovor o sufinanciranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s procijenjenim iznosom potpore od 5,6 milijuna kuna. Grad Umag je, srećom, osigurao na vrijeme sredstava za gradnju novog vrtića u Murinama jer se u ovim kriznim i neizvjesnim trenucima, zbog ograničenih financija, zasigurno ne bi upustio u takav projekt. Nastavak je to velikog niza ulaganja u odgoj i obrazovanje, niza investicija izgradnje potpuno novih ili cjelovite rekonstrukcije objekata 8 škola i 9 vrtića na području Umaga.


Svečanom činu polaganja kamena temeljca za izgradnju Područnog vrtića Murine prisustvovali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici i pročelnici, predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Jurica Šiljeg, vijećnici, ravnatelji umaških vrtića i škola, projektanti i izvođači te građani Murina. Program su obogatili članovi mješovitog zbora „Korona“.


Objekt Područnog dječjeg vrtića Murine bit će izgrađen na građevnoj čestitci površine 5.173 m2. Zgrada površine 750 m2, na dvije etaže, imat će optimalni kapacitet smještaja 83 djeteta. Na svakoj etaži je predviđen smještaj za po dvije vrtićke skupine. U prizemlju građevine predviđeni su sljedeći prateći sadržaji: dva sanitarna čvora za djecu, prostorija za odgajateljice, dvije tehničke sobe, spremište, kuhinja s teretnim dizalom te garderoba i sanitarije za zaposlene. Na katu je, uz prostor za dvije vrtićke skupine, predviđena i prostorija za odgajateljice, dva sanitarna čvora za djecu, sanitarije i garderoba za zaposlene te spremište s dizalom. U okviru objekta bit će uređeno i pet parkirnih mjesta te dvorište s vanjskim igralištem i popratnim sadržajem za igru i zabavu vrtićke djece.


Predviđena konačna izgradnja projekta Područnog vrtića Murine je travanj 2021. godine. Murine će za odgojno-obrazovnu godinu 2021./22. imati prvi put svoj novi suvremeni vrtić te uživati u svim prednostima visokih predškolskih umaških standarada. Izvođač projekta je Zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. Buje i Adriaing d.o.o. Kopar, dok nadzor vrši V.B. Projekt d.o.o. Umag.


Cilj Grada Umaga jest osigurati policentrični razvoj grada, dakle osigurati razvoj svakog naselja na način da se, gdje god je to moguće, izgrade javni objekti i sadržaji u smjeru ujednačenja standarada života svih građana Umaga. Grad Umag, koji gradi područne škole i vrtiće, grad je znanja i društveno odgovoran grad, grad koji brine i uvažava raznolikost svakog naselja, grad koji poštuje potrebe svoje djece i sugrađana. Tradicija svakog naselja povijesno je bogatstvo koje se treba očuvati, a početkom izgradnje novog vrtića u Murinama, Grad Umag upravo to i osigurava.


Po okončanju izgradnje vrtića u Murinama, preostaje još samo izgradnja sasvim novih područnih škola u Murinama i Kmetima, kao i izgradnja još jednog novog centralnog vrtića u Moeli, te srednje škole Umag, a što ćemo svakako realizirati u projektu „Umag 2020-2030“.


Grad Umag za postignuti visoki standard predškolskog obrazovanja za svako dijete u cijelosti snosi puni trošak od oko 180 tisuća kuna za šest godina, po djetetu. Dakle roditelji su u cijelosti oslobođeni plaćanja troškova odgoja za svih šest godina predškolskog obrazovanja. Upravo je to jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u grad Umag.


„Nikada do sad u povijesti grada Umaga nije se dogodilo da istovremeno gradimo novi vrtić, novu srednju školu, a ujedno i kompletno obnavljamo centralnu osnovnu školu. Time na djelu i u ovo financijski teško i zahtjevno vrijeme pokazujemo što su nam prioriteti, ističemo svoju društvenu odgovornost, značaj i koliko nam je stalo do kvalitete života, boravka i obrazovanja naše djece, na što smo izuzetno ponosni“ prilikom polaganja kamena temeljca naglasio je Bassanese.


Obrazovanje je temeljni zalog za budućnost i demografsku obnovu, kako Umaga, tako i Hrvatske, stoga je stopa izdvajanja za obrazovanje u Umagu daleko iznad Hrvatskog prosjeka. Umag s ponosom i posebnim žarom ustrajno nastavlja u postizanju zadanog si cilja, a to su jednaki i najbolji mogući uvjeti za odgoj i obrazovanje djece, koji predstavljaju ponos našega grada. 

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji