Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Za građane
Novosti
Odabrana novost
Umag-grad djece: Polaganjem kamena temeljca krenula izgradnja nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu
Obrazovanje
07.09.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za građane
Novosti
Odabrana novost
Umag-grad djece: Polaganjem kamena temeljca krenula izgradnja nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu
Obrazovanje
07.09.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Simboličnim polaganjem kamena temeljca u četvrtak, 7. rujna 2023. godine, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i ravnateljica OŠ Marije i Line Sanja Zakinja svečano su otvorili radove na izgradnji nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu vrijedne cca 2,5 milijuna eura.


„Izgradnja potpuno nove, suvremene Područne škole u Sv. Mariji na Krasu dio je našeg strateškog razvojnog projekta „Umag-grad djece 2010.-2030.“, zahvaljujući kojem smo u posljednjih 12 godina izgradili ili rekonstruirali gotovo sve vrtiće i osnovne škole na području Umaga. Radi se o vrlo zahtjevnom i strateški važnom projektu kojim smo, do sada, izgradili na novo ili u cijelosti rekonstruirali 14 zgrada škola i vrtića te generacijama željno iščekivanu umašku srednju školu. Ovo je 15. zgrada koju gradimo u proteklih 13 godina, a navedeni podatak potvrđuje da su nam djeca i njihovo obrazovanje prioritet. Ponosno i čvrsto stojim iza tvrdnje da je obrazovanje jedan od temelja za održivu i sigurnu budućnost našeg Umaga te pokretačka snaga razvoja svakog grada, zajednice ili države. Stoga se Grad Umag, kao grad primjer po ulaganju u obrazovanje, opredijelio za podizanje obrazovne i natalitetne politike na jednu sasvim novu i višu razinu“ kazao je Bassanese u svom obraćanju te dodao kako je zadaća Grada Umaga osigurati da svako dijete ima i najbolje uvjete predškolskog i školskog obrazovanja te sigurnog odrastanja.


„Time na djelu pokazujemo što nam je prioritet, ističemo svoju društvenu odgovornost i dajemo značaj kvaliteti života, boravka i obrazovanja naše djece, a u konačnici i budućnosti svih nas. Rezultat takve politike je da ove godine imamo 18% više upisane djece u prve razrede od prošle godine, iako je u državi broj upisane djece u padu. Grad koji gradi područne škole je grad znanja i društveno odgovoran grad koji uvažava raznolikost svakog naselja i potrebe građana tih naselja“ zaključio je Bassanese.


Nakon prigodnog kulturno umjetničkog programa u izvedbi učenika OŠ Marije i Line, Tajre Koljesnikov, Leona i Noela Šimića, prisutnima se obratila i vidno uzbuđena ravnateljica Sanja Zakinja koja je Gradu Umagu kao osnivaču škole zahvalila na odličnoj suradnji, a učenicima i roditeljima zaželjela da se na početku iduće školske godine vide na istoj lokaciji, u novim klupama i učionicama.


Zgrada nove područne škole u Sv. Mariji na Krasu namijenjena je djeci osnovnoškolskog obrazovanja – razredna nastava. U objektu su planirane tri učionice, od kojih je jedna specijalizirana za održavanje nastave informatike i jezika. Prostori su osmišljeni na način da omogućavaju slobodu kretanja i izmjenjivanja različitih oblika rada, a prilazi objektu će se izvesti na način da se osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti osigura nesmetan pristup. Ukupna vrijednost projekta će u konačnici iznositi 2,5 milijuna eura, dok će se dodatnim sredstvima rekonstruirati dvorana u obližnjem društvenom domu koja će se koristiti za tjelesni odgoj učenika te multifunkcionalnu uporabu. 

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji