Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Per i cittadini
Attualità
Notizia selezionata
Umag-grad djece: Polaganjem kamena temeljca krenula izgradnja nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu
Educazione
07.09.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Per i cittadini
Attualità
Notizia selezionata
Umag-grad djece: Polaganjem kamena temeljca krenula izgradnja nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu
Educazione
07.09.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Simboličnim polaganjem kamena temeljca u četvrtak, 7. rujna 2023. godine, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i ravnateljica OŠ Marije i Line Sanja Zakinja svečano su otvorili radove na izgradnji nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu vrijedne cca 2,5 milijuna eura.


„Izgradnja potpuno nove, suvremene Područne škole u Sv. Mariji na Krasu dio je našeg strateškog razvojnog projekta „Umag-grad djece 2010.-2030.“, zahvaljujući kojem smo u posljednjih 12 godina izgradili ili rekonstruirali gotovo sve vrtiće i osnovne škole na području Umaga. Radi se o vrlo zahtjevnom i strateški važnom projektu kojim smo, do sada, izgradili na novo ili u cijelosti rekonstruirali 14 zgrada škola i vrtića te generacijama željno iščekivanu umašku srednju školu. Ovo je 15. zgrada koju gradimo u proteklih 13 godina, a navedeni podatak potvrđuje da su nam djeca i njihovo obrazovanje prioritet. Ponosno i čvrsto stojim iza tvrdnje da je obrazovanje jedan od temelja za održivu i sigurnu budućnost našeg Umaga te pokretačka snaga razvoja svakog grada, zajednice ili države. Stoga se Grad Umag, kao grad primjer po ulaganju u obrazovanje, opredijelio za podizanje obrazovne i natalitetne politike na jednu sasvim novu i višu razinu“ kazao je Bassanese u svom obraćanju te dodao kako je zadaća Grada Umaga osigurati da svako dijete ima i najbolje uvjete predškolskog i školskog obrazovanja te sigurnog odrastanja.


„Time na djelu pokazujemo što nam je prioritet, ističemo svoju društvenu odgovornost i dajemo značaj kvaliteti života, boravka i obrazovanja naše djece, a u konačnici i budućnosti svih nas. Rezultat takve politike je da ove godine imamo 18% više upisane djece u prve razrede od prošle godine, iako je u državi broj upisane djece u padu. Grad koji gradi područne škole je grad znanja i društveno odgovoran grad koji uvažava raznolikost svakog naselja i potrebe građana tih naselja“ zaključio je Bassanese.


Nakon prigodnog kulturno umjetničkog programa u izvedbi učenika OŠ Marije i Line, Tajre Koljesnikov, Leona i Noela Šimića, prisutnima se obratila i vidno uzbuđena ravnateljica Sanja Zakinja koja je Gradu Umagu kao osnivaču škole zahvalila na odličnoj suradnji, a učenicima i roditeljima zaželjela da se na početku iduće školske godine vide na istoj lokaciji, u novim klupama i učionicama.


Zgrada nove područne škole u Sv. Mariji na Krasu namijenjena je djeci osnovnoškolskog obrazovanja – razredna nastava. U objektu su planirane tri učionice, od kojih je jedna specijalizirana za održavanje nastave informatike i jezika. Prostori su osmišljeni na način da omogućavaju slobodu kretanja i izmjenjivanja različitih oblika rada, a prilazi objektu će se izvesti na način da se osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti osigura nesmetan pristup. Ukupna vrijednost projekta će u konačnici iznositi 2,5 milijuna eura, dok će se dodatnim sredstvima rekonstruirati dvorana u obližnjem društvenom domu koja će se koristiti za tjelesni odgoj učenika te multifunkcionalnu uporabu. 

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia