Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaška talijanska škola dobiva interaktivnu STEM instalaciju morske tematike
Educazione
20.12.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaška talijanska škola dobiva interaktivnu STEM instalaciju morske tematike
Educazione
20.12.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Talijanska osnovna škola „Galileo Galilei“ Umag i Grad Umag partneri su u novom projektu kojim se naš grad obogaćuje obrazovnim, inovativnim, interaktivnim i zabavnim sadržajima. U okviru projekta „Znanost u tradiciji – La scienza nella tradizione“, financiranog u cijelosti europskim sredstvima s ciljem unapređenja znanstvene spoznaje djece i mladih pomoću tema pomorske tradicije i morskih bogatstava našeg prostora, danas, 20. prosinca 2023. godine, službeno je otvoren novi interaktivni STEM park škole „Galileo Galilei“.


U sklopu projekta se opremio park škole interaktivnim STEM instalacijama morske tematike u kojem se kroz igru i zabavu uči o nekim osnovama fizike, kao i zakonitostima iz biologije i tehnologije:


1. ŽIVA KARTA UMAŠKOG PODMORJA: pomoću karte se upoznaju zanimljive organizme našeg podmorja na zabavan i zanimljiv način.


2. CRTIĆ VRTIĆ: eksponat koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova tako što koristi brze izmjene statičnih animiranih slika. Kada se zavrti, može se vidjeti divan ples morskog konjića i čvoraste morske rese te kako se kreće simpatičan ogrc (morski puž) ili „naridola“ kako ga zovemo na našem dijalektu.


3. PERISKOP: kojim se promatra preko, pored ili ispod prepreke koja sprječava promatraču izravan pogled. Djeca mogu saznati kako iz podmornice promatrati okolinu.


U istom parku je postavljena i kamena ruža vjetrova sa nazivima vjetrova na hrvatskom i talijanskom jeziku.


Isto tako, organizirale su se radionice za najmlađe učenike škole o tehnikama vezanja barki i morskih čvorova te predavanja o ribarskoj tradiciji i baštini umaškog kraja kako za nastavno osoblje, tako i za sve zainteresirane građane.


Projekt ukupne vrijednosti više od 60.000,00 € financiran je u 100% iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, u sklopu FLAG natječaja „Pinna nobilis“ za podmjeru 2.2.1. „Potpora aktivnostima pokretanja, razvoja i unapređenja dodatnih sadržaja na FLAG području“.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia