Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaški osnovnoškolci i njihova grčka avantura
Educazione
19.10.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaški osnovnoškolci i njihova grčka avantura
Educazione
19.10.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U sklopu Erasmus+ projekta na temu vršnjačkog nasilja „Let's All Go to the Theatre of European Dreams", kojem je koordinatorica prof. savjetnica Alenka Banić Juričić, učenici OŠ Marije i Line, Umag – SE „Marija i Lina“, Umago otputovali su u Grčku od 8. do 13. listopada 2023.


Erasmus+ projekt „Let.s All Go to the Theatre od European Dreams“ službeno je započeo u prosincu 2021. godine, a trajat će do lipnja 2024. godine. U današnjem svijetu ne postoji škola bez vršnjačkog nasilja pa tako i sve partnerske škole imaju probleme s različitim oblicima nasilja. Upravo ovaj projekt želi osvijestiti važnost ove problematike te unijeti potrebne inovativnije metode i tehnike za suzbijanje negativnih vrsta ponašanja. Osim naše, uključeno je i šest škola iz različitih europskih zemalja: Rumunjske, Velike Britanije, Bugarske, Turske, Malte i Grčke.


U nedjelju, 8. 10. u popodnevnim satima Erasmus tim naše škole krenuo je u grčku avanturu. U sklopu ovog Erasmus projekta, putovanje u Grčku je jedina mobilnost u kojoj su putovali i učenici, a zasluženo odabrani učenici koji su putovali jesu: Karlo Šimić i Nikola Bjelajac iz 8. a, te Vid Kovačić, Ema Paić Hrbat i Stefano Bassanese iz 8. c. U pratnji učenika išle su učiteljica Martina Baljak i knjižničarka Maja Lalić.


1. i 2. dan

Transfer do aerodroma Venecija (Treviso), otkud je bio let za Thessaloniki, omogućila nam je Talijanska osnovna škola „Galileo Galilei" time što su nam ponudili svoj kombi. U kasnim večernjim satima uz manje prepreke stigli smo do naše zadnje lokacije, grad Serres i hotel Elena, gdje smo i odsjeli.


Sljedeće jutro autobusom smo otputovali do škole Γυμνάσιο Ηράκλειας - Secondary School of Iraklia, uz odlično pripremljen doček gostiju. Tradicionalna grčka glazba i ples oduševili su nas. Nakon razgledavanja škole uputili smo se na obližnji trg, gdje su učenici svake zemlje na postavljenim pultovima izložili i prezentirali svoje proizvode. Mi smo se predstavili tako što smo donijeli razne slastice naših najpoznatijih brendova.


Potom smo otišli u kazališnu dvoranu u kojoj je bio organiziran službeni dio predstavljanja gdje su učenici prezentirali svoje uratke. Time smo formalni dio prvog dana završili i uputili se na tipičan i jako ukusan grčki ručak na predivnoj lokaciji s prekrasnim pogledom na jezero Kerkini, veliki rezervat ptica selica. Nakon ručka i pauze imali smo organiziran izlet brodom uz prekrasne vidike planina. Na kraju dana održan je sastanak koordinatora, na prekrasnoj lokaciji s pogledom na grad Serres.


3. dan

U jutarnjim satima krenuli smo prema arheološkom lokalitetu, amfiteatru Filipi. Nakon kratke okrijepe u predivnom ambijentu obližnje kavane premjestili smo se u amfiteatar gdje smo prvo imali vođene vježbe s učiteljicom drame. Nakon toga Grci su nam pripremili kratak program gdje su njihovi učenici izveli dramatizaciju Boalovom metodom na temu bullyinga. I svi ostali učenici iz publike su se mogli uključiti tako što su trebali stopirati njihovu izvedbu u trenutku kad im se određena situacija iz scenarija nije svidjela i reći što bi oni napravili drugačije i koje rješenje bi ponudili.


Poslije Filipija, otišli smo u piroteskni obalni gradić Kavalu gdje smo imali slobodno vrijeme za razgledavanje i ručak. Iz Kavale, otišli smo u Iraklitsku, poznatu po dugim pješčanim plažama gdje smo imali slobodno vrijeme za druženje i opuštanje.


4. dan

Dan smo započeli posjetom Arheološkom muzeju koji se nalazi u samom centru Serresa, gdje smo mogli vidjeti arheološke nalaze koji datiraju još iz prapovijesti grčke civilizacije. Potom smo šetnjom otišli do Muzeja suvremene umjetnosti i razgledali galeriju velikog grčkog umjetnika novijeg doba Konstantinosa Xenakisa.


Poslije razgledanja grada, imali smo slobodno vrijeme do završne svečane večere. Grci su nam pripremili fantastičnu i toplu atmosferu, a ambijent i hrana su bili izvanredni. Prije oproštaja podijelile su se službene potvrde svim sudionicima u ovoj mobilnosti.


5. dan

Neslužbeni dio naše grčke avanture bio je u Thessalonikiju, prije povratka kućama. Nakon što smo se smjestili u apartman, krenuli smo u istraživanje grada, gdje smo isprobavali nove grčke okuse, upijali toplu morsku klimu, fotografirali znamenitosti ovog divnog grada.


Foto i tekst: Maja Lalić, mag. knjižničarstva

expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia