Icon home
Novosti
Odabrana novost
“Savudrijska batana - od djece djeci”
Obrazovanje
01.02.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
“Savudrijska batana - od djece djeci”
Obrazovanje
01.02.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „Savudrijska batana – batana salvorina“ izdala je svoju prvu slikovnicu za djecu „Savudrijska batana od djece djeci“.


Nakon objavljivanja knjige „Jedno more, jedna barka i puno priča“, koja sadrži svjedočanstva i prikupljena usmena znanja o našem malom i posebnom plovilu iz Savudrije, Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti "Savudrijska batana - Batana salvorina" htjela je napraviti novi iskorak i predložiti projekt za djecu koji su osmislila i kreirala djeca s našeg područja.


Namjera je bila na jednostavan i zabavan način mališanima prenijeti jedinstvenu ribarsku tradiciju našeg područja koju karakteriziraju tri jedinstvena simbola: savudrijski svjetionik, savudrijske batane i takozvane „grue" na koje se batane podižu.


Projektu su se pridružili učenici nižih razreda Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei" u pratnji učiteljica Lorette Giraldi Penco, Carmen Rota i Maure Miloš. Djeca su sudjelovala u didaktičkoj radionici koja se održala na rtu Lako u Bašaniji, gdje su članovi udruge Christian Petretich, Lauro Paoletich i Silvano Pelizzon objasnili karakteristike savudrijske batane, tehniku podvodnog ribolova i druge alate poput parangala i separijole.


Uslijedila je vožnja batanom i aktivno iskustvo promatranja morskog dna kroz staklo.


Djeca su se zatim okušala u veslanju, a na kraju su batanu svi zajedno digli na gruu. Nakon praktičnog iskustva, u Zajednici Talijana održana je kreativna radionica koju je vodila Tanja Šuflaj, u kojoj su naši učenici - mali umjetnici - naučili izrađivati papirnate brodiće.


Njihovi dojmovi i usvojena znanja pretvoreni su u prekrasne crteže koji ilustriraju ovu publikaciju i koji će potaknuti širenje naše bogate i važne kulturne baštine među djecom cijele Umaštine, pa i šire.


Zanimanje i oduševljenje učenika Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ daju naslutiti da će tradicija i nove spoznaje zaživjeti, posebno u mlađim generacijama.Projekt je realiziran sredstvima Grada Umaga.

Autorice projekta su Marina Paoletić i Tanja Šuflaj.

Prijevod na hrvatski: Lorena Monika Kmet

Grafičko oblikovanje: Studio Partum, Umag

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji