Icon home
Novosti
Odabrana novost
Službeno otvorena nova umaška Kazališna dvorana „Antonio Coslovich“
Projekti
06.11.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Službeno otvorena nova umaška Kazališna dvorana „Antonio Coslovich“
Projekti
06.11.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

I u doba kad je čitav svijet zadesila korona-kriza velikih razmjera, Umag je ustrajno nastavio s realizacijom projekta obnove umaške kazališne dvorane započetog prije same epidemije. Smanjenje redovnih aktivnosti uzrokovano epidemijom, djelatnicima Grada Umaga i Ustanove Festum omogućilo je da više energije, vremena i pažnje posvete projektu rekonstrukcije dvorane, koji je Strategijom razvoja Grada Umaga i Kulturnom strategijom Grada Umaga definiran kao jedan od prioritetnih projekata iz područja kulturnog, odnosno društvenog razvoja Umaga. S tim su ciljem danas, 6. studenog 2020. godine, otvorivši njezina vrata, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te njegovi zamjenici s ponosom svojim sugrađankama i sugrađanima predstavili potpuno novo ruho naše umaške kazališne dvorane.


Projekt obnove kazališne dvorane, vrijednosti milijun kuna, obuhvaća potpuno nova, komfornija i ljepša sjedišta, nove zastore, obnovljene parkete, zidove i rasvjetu. Publika će od danas doživjeti puno veći komfor tijekom programa, bržu i bolju fluktuaciju i kretanje dvoranom, kao i bolju signalizaciju. Osigurana su 4 mjesta za osobe u invalidskim kolicima, prolaz na samoj sredini partera, kao i potpuno obnovljeni atrij na ulazu u dvoranu, a stavljena su u funkciju dva izlaza iz dvorane s obje strane gledališta, koja će biti otvorena na kraju svakog programa ne bi li se olakšao i ubrzao proces izlaza gledatelja.


Umaška dvorana od danas dobiva i svoje novo ime – Kazališna dvorana „Antonio Coslovich“, ime simbola i promotora umaške kazališne scene iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Bista Antonija Coslovicha dočekat će sve gledatelje u samom atriju kazališne dvorane te im „zaželjeti“ dobrodošlicu u novouređeno umaško kazalište. Naime, na sjeveroistočnom potezu glavnog gradskog trga, današnjeg Trga slobode, preko puta župne crkve, obitelj Sforzina je na svom posjedu, vjerojatno koncem 18. st., izgradila dva objekta: za stanovanje i radionicu. Kuće krajem 19. st. kupuje poduzetnik Antonio Coslovich (1861. – 1933.), pok. Bortola, iz Materade, zajedno sa ženom Antoniom (1865. – 1957.). U razdoblju početaka razvoja turizma u Umagu, Coslovich objekte za stanovanje prenamjenjuje u objekte za trgovinu i turizam, te u nastavku prema gradskoj luci nadograđuje hotel Al Leon d’oro (K zlatnom lavu) s kazalištem.


Osim ranije navedenih radova u obnovi kazališne dvorane, i atrij dvorane također je popuno obnovljen, od novih parketa, biste Antonia Coslovicha, pa do prekrasnog Angelusa našeg cijenjenog Umažanina Damira Zlatara Freya koji krasi staklenu stijenu u samom prostoru atrija. Damir Zlatar Frey dramski je i operni redatelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf, scenograf, kao i utemeljitelj i ravnatelj umaškog Međunarodnog festivala komornog teatra „Zlatni lav“.


Na izlazu prema parkiralištu kod Zajednice Talijana, zidove krase ilustracije našeg Umažanina Attilija Miccheluzzija, crtača stripova iz druge polovice 20. stoljeća, a koji je crtao za niz popularnih stripova kao što su Dylan Dog, Orient Express, Il Giornalino, Marcel Labrume te mnoge druge. Danas njegovo ime nosi nagrada koja se dodjeljuje na međunarodnom festivalu stripa Napoli Comicon.


Projekt obnove umaške kazališne dvorane predstavlja važan korak ka podizanju kvalitete umaške kazališne scene, kino projekcija te općenito programa koji će u budućem periodu činiti dio umaškog kalendara u ovim obnovljenim prostorima prekrasne kazališne dvorane. Umaška kazališna dvorana, koja je i jedna od najvećih kazališnih dvorana u Hrvatskoj, nastavit će s ugošćavanjem brojnih vrhunskih imena kazališne scene te prikazivati najaktualnije i najnovije kino projekcije držeći korak s vodećim svjetskim kino-kućama.


Tijekom perioda u kojem smo dužni poštivati epidemiološke mjere, u prodaji će do daljnjega biti plasirana mjesta koja svojim rasporedom u potpunosti udovoljavaju mjerama. Gledateljima će se na ulazu mjeriti temperatura, dezinficirati ruke, vodit će se evidencija prisutnih, a zaštitne će se maske koristiti tijekom trajanja cijelog programa. Ujedno, kazališna će dvorana nakon programa biti ozonirana najsuvremenijom tehnologijom, čime se prostor pročišćuje, obogaćuje te obnavlja zrak koji se udiše, a ujedno se eliminira više od 99% virusa, bakterija, plijesni, gljivica, kvasaca, peludi i grinja. Ozoniranjem kazališne dvorane nudit će se potpuna dezinfekcija prostora, a time i najveća razina sigurnosti za zdravlje svih gledatelja.


Program u kazališnoj dvorani pratite putem sustava www.eventiumag.com, gdje možete kupiti svoje ulaznice i time osigurati najbolja mjesta.


Svim Umažankama i Umažanima, kao i široj publici, želimo ugodnu kazališnu i kino sezonu u novom ruhu naše umaške Kazališne dvorane „Antonio Coslovich“.


Dobrodošli!

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji