Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Za poduzetnike
Novosti
Odabrana novost
Umag – grad primjer u proračunskom planiranju
Financije
09.04.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za poduzetnike
Novosti
Odabrana novost
Umag – grad primjer u proračunskom planiranju
Financije
09.04.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Sukladno objavi stručnog članka od dana 6. travnja 2024. godine, u okviru portala Poslovni dnevnik, a koji se temelji na analizi znanstvene suradnice Instituta za javne financije Simone Prijaković, Umag se ističe kao jedan od rijetkih pozitivnih primjera u Hrvatskoj. Znanstvena je suradnica kroz tri godine, 2020. do 2022., analizirala vjerodostojnost planiranja proračuna županija, gradova i općina te došla do niza negativnih primjera i zaključaka. No, u njezinoj je analizi Umag uvršten u grupu od svega četiri pozitivna primjera gradova koji su ukupne prihode planirali najrealističnije. Obzirom da je proračun jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada lokalne samouprave, ova znanstvena analiza još jednom potvrđuje kako Umag i u ovom segmentu prednjači u odnosu na ostale gradove u RH.


„Proračun na temelju plana prihoda i rashoda lokalne i državna vlast donose krajem godine dajući uvid u to na što će trošiti novac poreznih obveznika. Vjerodostojnost, odnosno točnost planiranja i ostvarenje državnog i lokalnog proračuna, onog u našim općinama, gradovima i županijama, trebala bi nam biti jako važna“ rečeno je u Poslovnom dnevniku.


Potpuno razumijevanje poslovanja jedinice lokalne samouprave, naime, jedini je preduvjet za uspješno vođenje grada. U stručnom članku Prijaković naglašava kako veliki broj samouprava nažalost nema dovoljnog znanja, što dokazuju upravo velika odstupanja planiranog o realiziranog. Naglašava kako važnost stoji u kvalitetnom proračunskom planiranju i potrebi ostvarivanja što uravnoteženijih proračuna.


Prosječna odstupanja u ukupnim prihodima u općinama u 2022. bila su oko 30 posto, u gradovima nešto više od 20 posto, dok su najniža u županijama – manje od 10 posto.


„Svakako treba napomenuti da tijekom godine može doći do nepredviđenih događanja pa su odstupanja između planiranog i ostvarenog normalna, ali do određenog iznosa i postotka. Prihvatljivo je do pet posto“ kaže Prijaković te dodaje: „Ima i pozitivnih primjera. U tri promatrane godine ukupne prihode najrealističnije su planirali Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Međimurska, Zadarska, Ličko-senjska i Zagrebačka županija, gradovi Karlovac, Križevci, Osijek i Umag – Umago te općine Voćin, Sveti Martin na Muri i Matulji (do 5 posto)“.


Vjerodostojnost planiranja proračuna Međunarodno partnerstvo za proračun (IBP) definira kao sposobnost vlasti da ispuni vlastite ciljeve (plan) prihoda i rashoda tijekom fiskalne godine.


Još jedan dokaz uspješnog rukovođenja jedinicom lokalne samouprave jest i projekt Instituta za javne financije ‘Transparentnost lokalnih proračuna’. Tim na čelu sa znanstvenicom Mihaelom Bronić od 2013. transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama općina, gradova i županija. Zahvaljujući njihovom mjerenju i javnoj objavi rezultata, situacija se popravlja iz godine u godinu. Valja naglasiti kako se i u ovoj analizi Grad Umag svake godine nalazi na samom vrhu, sa zaključnom odličnom ocjenom Instituta.


Članak Poslovnog dnevnika možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.poslovni.hr/hrvatska/lokalni-politicari-proracune-ne-znaju-ili-ne-zele-dobro-planirati-4436520Photo: Merlo De Graia

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji