Icon home
Novità
Notizia selezionata
Projekt izgradnje umaške srednje škole u punom jeku
Educazione
10.11.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Projekt izgradnje umaške srednje škole u punom jeku
Educazione
10.11.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Izgradnja umaške srednje škole, prve i jedine u Hrvatskoj koju u cijelosti financira jedan grad, u punom je jeku. Srednja škola, čija je izgradnja službeno započeta polaganjem kamena temeljca 27. prosinca 2019. godine, ove je godine imala kratku stanku obzirom na korona krizu koja je zavladala cijelim svijetom. No, čim su uvjeti dopustili, projekt škole se nastavio te je u ovom trenutku izgradnja iste u „punom pogonu“.


Cilj je na cijelom prostoru površine 5ha izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, odnosno „Obrazovni kampus-Umag“. U zoni je predviđen prostor za buduću osnovnu školu te izgradnju sportske dvorane. Planirana je izgradnja visokoškolske institucije te društvene zgrade sa smještajem za buduće učenike i studente. Uz sve to, namjera je izgraditi poticajne stanove za profesorski kadar kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag.


Umaška srednja škola, u prvoj fazi, prostirat će se na cca 3000 m2 na tri etaže i na raspolaganju će imati 25 obrazovnih prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštivanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Za izgradnju prve faze utrošiti će se 30 milijuna kuna, a po završetku iste nastavlja se s realizacijom projekta. Tijekom 2022./23. godine očekuje se dovršetak gradnje planirane investicije vrijedne oko 80 milijuna kuna.


„Oduvijek je obrazovanje bilo temelj civilizacijske opstojnosti i pitanje uopće opstanka i napretka svake države. U slučaju Grada Umaga, pitanje je to našega prava, naše održivosti i razvoja grada. Dosadašnjim djelima smo pokazali da znamo i možemo izgraditi Umag te pretvoriti ga i u grad znanja, a djelima tome kontinuirano i težimo“ navodi Bassanese.


Umag je grad koji se u posljednjih 10 godina razvija i raste, u kojem se bilježi porast stanovnika prvenstveno zahvaljujući pogodnostima i demografskim mjerama koje Umag nudi. Projektima „Umag-grad djece 2010.-2020.“ te „Umag-grad djece 2020.-2030.„ Umag je na ovom području demografije i obrazovanja primjer na nacionalnoj razini obzirom da već godinama izdvaja trećinu proračuna upravo za obrazovanje. 

expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia