Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Benvenuti a Umago

Grad Umag je grad na zapadnoj istarskoj obali, na samo 10 km od slovenske granice, a najzapadnije je mjesto u RH. Umag osvaja svojim šarmom, raznolikošću i bogatstvom ponude. U Umagu vlada mediteranska klima, a kroz 45 km obale i zanimljivog zaleđa sintetizira posebitosti čitave regije te daje najbolji uvod u jedan drugačiji doživljaj Mediterana. Grad Umag je dvojezično područje (hrvatsko-talijansko), a čini ga 12 mjesnih odbora, od kojih Centar, Moela, Komunela, Punta, Finida, Petrovija, Babići-Lovrečica, Savudrija, Murine, Seget, Materada i Sveta Marija na Krasu. Koordinate Umaga su: 45°26′N 13°31′E.

Umag ima ukupno oko 15.700 stanovnika. Popularno je turističko mjesto, prvenstveno zahvaljujući prirodnim ljepotama i zemljopisnom položaju. Umaška destinacija obiluje visokokvalitetnim smještajnim objektima, bilo da je riječ o luksuznim ili obiteljski orijentiranim hotelima, vilama, apartmanima ili ekološki uređenim kampovima, a sve u skladu s istinskim duhom prirode i Mediteranom. Za više informacija o smještaju na području Umaga posjetite sljedežu web stranicu: http://www.coloursofistria.com/hr/destinacije/umag.

Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo je naročito pogodno za uzgoj maslina i vinove loze, tradicionalnih kultura karakterističnih za mediteransko podneblje. S uzgojem vinove loze, razvijeno je i vinarstvo. Nadaleko su poznata i cijenjena vina Istre čiji su proizvođači uvršteni u vinsku cestu ovog kraja. Valja svakako spomenuti i pogon Podravke za preradu rajčice koja slijedi dugogodišnju tradiciju prehrambene industrije Umaga.

Osim poljoprivrede, u području gospodarstva svakako je vrijedno izdvojiti tvornicu boja Hempel d.o.o. te tvornicu za proizvodnju ambalaža za svjetsko tržište Aluflexpack Novi d.o.o. Više o gospodarstvu Grada Umaga pročitajte ovdje.

Grad Umag ima vrlo zanimljivu povijest. Otkrili su ga rimski plemići i odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikavaju se i danas u venecijanskim kućama stare gradske jezgre. Sačuvani su dijelovi zidina i kula, ali i renesansne i barokne zgrade i crkve. U zaleđu nailazimo na prekrasna brežuljkasta mjesta-utvrde s nevjerojatnim vidicima i zadivljujuće prošlosti te mnoštvo agroturizama s autohtonim delicijama i prijateljskim domaćinima. Umaško more kristalno je čisto i pogodno za kupanje od svibnja do listopada. Više o povijesti Grada Umaga pročitajte ovdje.

Umag se diči svojom kulturnom baštinom i galerijama koje svakako vrijedi posjetiti. Više o kulturnoj baštini i galerijama Grada Umaga pročitajte ovdje.

Umag ima raznovrsnu gastro ponudu uz izvrsne morske i mesne specijalitete te domaću istarsku kuhinju koji se mogu kušati u nizu umaških restorana. U Umagu se nikako ne smiju propustiti vrhunsko istarsko vino i ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na štandovima umaške tržnice. Osim navedenog, umaška obala nudi pregršt malih bistroa, pizzerija, barova i slastičarni. Za više informacija o restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima posjetite sljedeću web stranicu: www.coloursofistria.com/hr/destinacije/umag/direktorij/restorani

Umag je poznat i kao grad sporta te je tradicionalno domaćin mnogih sportskih manifestacija na svjetskoj razini, od kojih svakako valja izdvojiti teniski turnir ATP Croatia Open, Svjetsko tenisko prvenstvo veterana, Festival rukometa, 100 milja Istre, Tour of Croatia, nogometne kampove Juventus i Barcelona te mnoge druge. Grad Umag je proglašen Europskim Gradom sporta za 2018. godinu. Ovu prestižnu titulu dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Više o sportu u Gradu Umagu pročitajte ovdje.

Umag nudi brojna događanja tijekom godine, od raznih koncerata, predstava, izložbi, radionica do mnogih drugih događanja za sve ukuse i životne dobi. Kalendar događanja možete pogledati ovdje.

Odgovornost prema javnom dobru, zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj, međugeneracijska solidarnost, suživot, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci i umirovljenicima kao dvije najosjetljivije skupine građana, vrijednosti su koje obilježavaju projekte i investicije Grada Umaga.

Dva su značajna projekata na području Grada Umaga u tijeku koja je važno izdvojiti:

1. Projekt "Smart city-Green city 2010.-2020."

U okviru Projekta „Smart city-Green city 2010.-2020.“ Umag se kontinuirano kreće u smjeru održivog razvoja grada i okolnih naselja. Strateški projekt uključuje plinofikaciju grada u okviru održivog gospodarskog razvoja i očuvanja zdravlja sugrađana, odgovorno gospodarenje otpadom, odnosno ekološko gospodarenje resursima i zaštitu otpadnih voda na 3. razini. Nadalje, cilj projekta jest postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture (npr. rasvjeta), sanacija starih odlagališta otpada i izgradnja suvremene sortirnice te ekološko osvješćivanje samih građana, od vrtića na dalje, kroz projekte, radionice i predavanja.

Više o Projektu "Smart city-Green city 2010.-2020." pročitajte ovdje.

2. Projekt "Umag-grad djece 2010.-2020."

Grad Umag je pokrenuo i Projekt „Umag-grad djece 2010.-2020.“ koji nastaje kao veliki, desetogodišnji megaprojekt u smjeru osiguravanja najboljih odgojno-obrazovnih uvjeta i standarda za najmlađe građane Umaga. Projekt obuhvaća izgradnju i/ili rekonstrukciju svih 18 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova, kao i uređenje igrališta i parkova, te nadstandardno osigurava našoj djeci najbolje i najkvalitetnije uvjete u okviru odgojno-obrazovnog procesa, od vrtića do fakulteta.

Umag se može pohvaliti i zelenim površinama kao što je npr. park Humagum na Novoj obali uz samo more, koji građanima i posjetiteljima nudi dvije zone vježbališta, dva dječja igrališta, šetalište, amfiteatar te dvije solarne klupe, a sve popraćeno fascinantnim pogledom na umaški akvatorij i staru umašku jezgru.

Više o Projektu "Umag-grad djece 2010.-2020." pročitajte ovdje.

Espandere
Grb i zastava

Grad Umag ima grb i zastavu. Grb Grada Umaga povijesni je grb čija je osnovica lav koji stoji na dvjema kulama. Kule niču iz valova Jadranskog mora.

Zastava Grada Umaga tirkizne je boje u čijem je sastavu gradski grb.

Odluka o grbu i zastavi Grada Umaga - Općinsko vijeće Općine Umag, 25. studenoga 1993.

Grb grada Umaga

Zastava grada Umaga

Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia