Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Benvenuti a Umago

Grad Umag je grad na zapadnoj istarskoj obali, na samo 10 km od slovenske granice, a najzapadnije je mjesto u RH. Umag osvaja svojim šarmom, raznolikošću i bogatstvom ponude. U Umagu vlada mediteranska klima, a kroz 45 km obale i zanimljivog zaleđa sintetizira posebitosti čitave regije te daje najbolji uvod u jedan drugačiji doživljaj Mediterana. Grad Umag je dvojezično područje (hrvatsko-talijansko), a čini ga 12 mjesnih odbora, od kojih Centar, Moela, Komunela, Punta, Finida, Petrovija, Babići-Lovrečica, Savudrija, Murine, Seget, Materada i Sveta Marija na Krasu. Koordinate Umaga su: 45°26′N 13°31′E.

Umag ima ukupno oko 15.700 stanovnika. Popularno je turističko mjesto, prvenstveno zahvaljujući prirodnim ljepotama i zemljopisnom položaju. Umaška destinacija obiluje visokokvalitetnim smještajnim objektima, bilo da je riječ o luksuznim ili obiteljski orijentiranim hotelima, vilama, apartmanima ili ekološki uređenim kampovima, a sve u skladu s istinskim duhom prirode i Mediteranom. Za više informacija o smještaju na području Umaga posjetite sljedežu web stranicu: http://www.coloursofistria.com/hr/destinacije/umag.

Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo je naročito pogodno za uzgoj maslina i vinove loze, tradicionalnih kultura karakterističnih za mediteransko podneblje. S uzgojem vinove loze, razvijeno je i vinarstvo. Nadaleko su poznata i cijenjena vina Istre čiji su proizvođači uvršteni u vinsku cestu ovog kraja. Valja svakako spomenuti i pogon Podravke za preradu rajčice koja slijedi dugogodišnju tradiciju prehrambene industrije Umaga.

Osim poljoprivrede, u području gospodarstva svakako je vrijedno izdvojiti tvornicu boja Hempel d.o.o. te tvornicu za proizvodnju ambalaža za svjetsko tržište Aluflexpack Novi d.o.o. Više o gospodarstvu Grada Umaga pročitajte ovdje.

Grad Umag ima vrlo zanimljivu povijest. Otkrili su ga rimski plemići i odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikavaju se i danas u venecijanskim kućama stare gradske jezgre. Sačuvani su dijelovi zidina i kula, ali i renesansne i barokne zgrade i crkve. U zaleđu nailazimo na prekrasna brežuljkasta mjesta-utvrde s nevjerojatnim vidicima i zadivljujuće prošlosti te mnoštvo agroturizama s autohtonim delicijama i prijateljskim domaćinima. Umaško more kristalno je čisto i pogodno za kupanje od svibnja do listopada. Više o povijesti Grada Umaga pročitajte ovdje.

Umag se diči svojom kulturnom baštinom i galerijama koje svakako vrijedi posjetiti. Više o kulturnoj baštini i galerijama Grada Umaga pročitajte ovdje.

Umag ima raznovrsnu gastro ponudu uz izvrsne morske i mesne specijalitete te domaću istarsku kuhinju koji se mogu kušati u nizu umaških restorana. U Umagu se nikako ne smiju propustiti vrhunsko istarsko vino i ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na štandovima umaške tržnice. Osim navedenog, umaška obala nudi pregršt malih bistroa, pizzerija, barova i slastičarni. Za više informacija o restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima posjetite sljedeću web stranicu: www.coloursofistria.com/hr/destinacije/umag/direktorij/restorani

Umag je poznat i kao grad sporta te je tradicionalno domaćin mnogih sportskih manifestacija na svjetskoj razini, od kojih svakako valja izdvojiti teniski turnir ATP Croatia Open, Svjetsko tenisko prvenstvo veterana, Festival rukometa, 100 milja Istre, Tour of Croatia, nogometne kampove Juventus i Barcelona te mnoge druge. Grad Umag je proglašen Europskim Gradom sporta za 2018. godinu. Ovu prestižnu titulu dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Više o sportu u Gradu Umagu pročitajte ovdje.

Umag nudi brojna događanja tijekom godine, od raznih koncerata, predstava, izložbi, radionica do mnogih drugih događanja za sve ukuse i životne dobi. Kalendar događanja možete pogledati ovdje.

Odgovornost prema javnom dobru, zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj, međugeneracijska solidarnost, suživot, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci i umirovljenicima kao dvije najosjetljivije skupine građana, vrijednosti su koje obilježavaju projekte i investicije Grada Umaga.

Dva su značajna projekata na području Grada Umaga u tijeku koja je važno izdvojiti:

1. Projekt "Smart city-Green city 2010.-2020."

U okviru Projekta „Smart city-Green city 2010.-2020.“ Umag se kontinuirano kreće u smjeru održivog razvoja grada i okolnih naselja. Strateški projekt uključuje plinofikaciju grada u okviru održivog gospodarskog razvoja i očuvanja zdravlja sugrađana, odgovorno gospodarenje otpadom, odnosno ekološko gospodarenje resursima i zaštitu otpadnih voda na 3. razini. Nadalje, cilj projekta jest postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture (npr. rasvjeta), sanacija starih odlagališta otpada i izgradnja suvremene sortirnice te ekološko osvješćivanje samih građana, od vrtića na dalje, kroz projekte, radionice i predavanja.

Više o Projektu "Smart city-Green city 2010.-2020." pročitajte ovdje.

2. Projekt "Umag-grad djece 2010.-2020."

Grad Umag je pokrenuo i Projekt „Umag-grad djece 2010.-2020.“ koji nastaje kao veliki, desetogodišnji megaprojekt u smjeru osiguravanja najboljih odgojno-obrazovnih uvjeta i standarda za najmlađe građane Umaga. Projekt obuhvaća izgradnju i/ili rekonstrukciju svih 18 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova, kao i uređenje igrališta i parkova, te nadstandardno osigurava našoj djeci najbolje i najkvalitetnije uvjete u okviru odgojno-obrazovnog procesa, od vrtića do fakulteta.

Umag se može pohvaliti i zelenim površinama kao što je npr. park Humagum na Novoj obali uz samo more, koji građanima i posjetiteljima nudi dvije zone vježbališta, dva dječja igrališta, šetalište, amfiteatar te dvije solarne klupe, a sve popraćeno fascinantnim pogledom na umaški akvatorij i staru umašku jezgru.

Više o Projektu "Umag-grad djece 2010.-2020." pročitajte ovdje.

Espandere
Nacionalne manjine

Činjenica da u Umagu, od gotovo 15.700 stanovnika, njih 30% pripada nekoj od preko dvadeset nacionalnih manjina, čini nas izuzetno ponosnima. Grad Umag živi multietičnost i multikulturalnost, a riječ suživot/convivenza ovdje nije samo fraza.

Iako u Umagu, u skladu sa zakonom, postoje Vijeća nacionalnih manjina (talijanske, slovenske, srpske i bošnjačke) te predstavnik albanske nacionalne manjine, na području Grada Umaga djeluju i organizacije civilnog društva čiji je cilj njegovanje kulture, običaja i identiteta nacionalne manjine koju predstavljaju, a suradnja koju je Grad Umag ostvario sa njima na izuzetno dobroj je razini. Međusobnim uvažavanjem i provedbom zajedničkih aktivnosti stvaramo bolju zajednicu na ponos svih njenih građana. Udruge koje na području Umaga okupljaju nacionalne manjine su: Zajednice Talijana s područja Umaga, Slovensko kulturno društvo „Ajda“, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“, Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine.

Zajednice Talijana

Na području Grada Umaga djeluju:

  • Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“, s preko 3.000 članova
  • Zajednica Talijana „Lovrećica-Babići“ / „San Lorenzo – Babici“, koja okuplja oko 400 članova
  • Zajednica Talijana „Materada / Matterada“, koja okuplja oko 260 čanova
  • Zajednica Talijana Savudrija / Salvore, koja okuplja preko oko 620 članova

Zajednice Talijana Grada Umaga, kao manjinske organizacije, njeguju svoj nacionalni, kulturni i jezični identitet te autohtonost članova. Ciljevi su afirmacija i promicanje specifičnih prava pripadnika talijanske nacionalne zajednice kao autohtone nacionalne manjine, zadovoljavanje njihovih nacionalnih, kulturnih, ekonomskih i društvenih interesa na području Grada Umaga. Program aktivnosti obuhvaća: kulturno-umjetničke aktivnosti (pjevački zbor, dramske sekcije, moderni ples, likovne radionice, tečaj keramike), novinarske sekcije, seminare i jezične tečajeve, sportsko-rekreativne aktivnosti, humanitarne aktivnosti i drugo.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine

Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine osnovana je 2009. godine, ima stotinjak članova. Cilj djelovanja udruge je očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka Bujštine, promicanje jednakosti i zaštita ljudskih prava. Područje njihovog djelovanja odnosi se na demokratsku političku kulturu, kulturu i umjetnost, obrazovanje, znanost i istraživanje, ljudska prava i međunarodnu suradnju.

Njihov se rad očituje kroz organizaciju glazbenih večeri, književnih večeri, obilježavanje vjerskih i nacionalnih praznika, učešće u manifestacijama Gradova Buje i Umag, u manifestacijama drugih manjinskih udruga, sudjelovanje na smotrama i slično.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag osnovano je 2007. godine. Udruga broji nešto više od 70 članova. Svrha njihovog djelovanja je očuvanje i unapređivanje kulturnog i intelektualnog identiteta crnogorskog naroda. Također, nastoje upoznati javnost s tradicijom i kulturom Crne Gore. Udruga sudjeluje u raznim akcijama humanitarnog karaktera te aktivnostima koje kreiraju gradske ustanove i gospodarski subjekti.

Programi koje udruga organizira uključuju održavanje raznih književnih večeri, susrete sa autorima i književnicima, izvođenje i tiskanje zbirki pjesama te organiziranje kulturnih večeri.

Slovensko kulturno društvo "Ajda" Umag

Uduga je osnovana 2011. godine te broji gotovo 200 članova. Ciljevi društva su zaštita i unapređenje nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta Slovenaca te očuvanje i njegovanje slovenskog kulturnog nasljeđa. Nastoje očuvati i unaprijediti skladni suživot s pripadnicima većinskog hrvatskog naroda kao i s pripadnicima nacionalnih manjina.

Slovensko kulturno društvo "Ajda" Umag prepoznatljivo je kroz projekt "Dani slovenske kulture". Putem navedenog projekta upoznaju svoje članove i sumještane sa slovenskom kulturnom baštinom i povećavaju senzibilitet prema manjinama. Projekt se sastoji od četiri manfestacije koje obilježavaju značajne događaje (datume) društva.

Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia