Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Dobrodošli u Umag

Umag je grad na zapadnoj obali Istre, udaljen 10 km od slovenske granice. U Umagu vlada mediteranska klima, a kroz 45 km obale i zanimljivog zaleđasintetizira posebitosti čitave regije te daje najbolji uvod u jedan drugačiji doživljajMediterana. Povijest našega grada vrlo je zanimljiva. Otkrili su ga rimski plemići iodlučili prisvojiti kao ljetnu rezidenciju. Sjaj i raskoš tih vremena preslikavaju se i danas u venecijanskim kućama stare gradske jezgre. Sačuvani su dijelovi zidina i kula, ali i renesansne i barokne zgrade i crkve.

Umag broji oko 15.700 stanovnika. Popularno je turističko mjesto, prvenstvenozahvaljujući prirodnim ljepotama i zemljopisnom položaju. Destinacija obiluje visokokvalitetnim smještajnim objektima, a kristalno čisto more pogodno je za kupanje od svibnja do listopada.

Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo naročitoje pogodno za uzgoj maslina, rajčice i vinove loze, tradicionalnih kulturakarakterističnih za mediteransko podneblje. S uzgojem vinove loze, razvijeno je i vinarstvo. Osim poljoprivrede i prerađivačke industrije (Podravka d.d.), upodručju gospodarstva vrijedno je izdvojiti tvornicu boja Hempel d.o.o. te tvornicu za proizvodnju ambalaža za svjetsko tržište Aluflexpack Novi d.o.o.

Kada je pak u pitanju gastro ponuda, tu su izvrsni morski i mesni specijaliteti tedomaća istarska kuhinja.

Umag je proglašen i Europskim gradom sporta te je tradicionalno domaćinmnogih sportskih manifestacija na svjetskoj razini, od kojih svakako valja izdvojiti teniski turnir ATP Croatia Open. Tu su svakako i brojna događanja tijekom godine,od koncerata, predstava, izložbi i radionica za sve ukuse i životne dobi.

Odgovornost prema javnom dobru, zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj,međugeneracijska solidarnost, suživot, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci i umirovljenicima kao dvije najosjetljivije skupine građana,vrijednosti su koje obilježavaju projekte i investicije Grada Umaga.

Proširi
Nacionalne manjine

Činjenica da u Umagu, od gotovo 15.700 stanovnika, njih 30% pripada nekoj od preko dvadeset nacionalnih manjina, čini nas izuzetno ponosnima. Grad Umag živi multietičnost i multikulturalnost, a riječ suživot/convivenza ovdje nije samo fraza.

Iako u Umagu, u skladu sa zakonom, postoje Vijeća nacionalnih manjina (talijanske, slovenske, srpske i bošnjačke) te predstavnik albanske nacionalne manjine, na području Grada Umaga djeluju i organizacije civilnog društva čiji je cilj njegovanje kulture, običaja i identiteta nacionalne manjine koju predstavljaju, a suradnja koju je Grad Umag ostvario sa njima na izuzetno dobroj je razini. Međusobnim uvažavanjem i provedbom zajedničkih aktivnosti stvaramo bolju zajednicu na ponos svih njenih građana. Udruge koje na području Umaga okupljaju nacionalne manjine su: Zajednice Talijana s područja Umaga, Slovensko kulturno društvo „Ajda“, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“, Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine.

Zajednice Talijana

Na području Grada Umaga djeluju:

  • Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“, s preko 3.000 članova
  • Zajednica Talijana „Lovrećica-Babići“ / „San Lorenzo – Babici“, koja okuplja oko 400 članova
  • Zajednica Talijana „Materada / Matterada“, koja okuplja oko 260 čanova
  • Zajednica Talijana Savudrija / Salvore, koja okuplja preko oko 620 članova

Zajednice Talijana Grada Umaga, kao manjinske organizacije, njeguju svoj nacionalni, kulturni i jezični identitet te autohtonost članova. Ciljevi su afirmacija i promicanje specifičnih prava pripadnika talijanske nacionalne zajednice kao autohtone nacionalne manjine, zadovoljavanje njihovih nacionalnih, kulturnih, ekonomskih i društvenih interesa na području Grada Umaga. Program aktivnosti obuhvaća: kulturno-umjetničke aktivnosti (pjevački zbor, dramske sekcije, moderni ples, likovne radionice, tečaj keramike), novinarske sekcije, seminare i jezične tečajeve, sportsko-rekreativne aktivnosti, humanitarne aktivnosti i drugo.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine

Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine osnovana je 2009. godine, ima stotinjak članova. Cilj djelovanja udruge je očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka Bujštine, promicanje jednakosti i zaštita ljudskih prava. Područje njihovog djelovanja odnosi se na demokratsku političku kulturu, kulturu i umjetnost, obrazovanje, znanost i istraživanje, ljudska prava i međunarodnu suradnju.

Njihov se rad očituje kroz organizaciju glazbenih večeri, književnih večeri, obilježavanje vjerskih i nacionalnih praznika, učešće u manifestacijama Gradova Buje i Umag, u manifestacijama drugih manjinskih udruga, sudjelovanje na smotrama i slično.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag osnovano je 2007. godine. Udruga broji nešto više od 70 članova. Svrha njihovog djelovanja je očuvanje i unapređivanje kulturnog i intelektualnog identiteta crnogorskog naroda. Također, nastoje upoznati javnost s tradicijom i kulturom Crne Gore. Udruga sudjeluje u raznim akcijama humanitarnog karaktera te aktivnostima koje kreiraju gradske ustanove i gospodarski subjekti.

Programi koje udruga organizira uključuju održavanje raznih književnih večeri, susrete sa autorima i književnicima, izvođenje i tiskanje zbirki pjesama te organiziranje kulturnih večeri.

Slovensko kulturno društvo "Ajda" Umag

Uduga je osnovana 2011. godine te broji gotovo 200 članova. Ciljevi društva su zaštita i unapređenje nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta Slovenaca te očuvanje i njegovanje slovenskog kulturnog nasljeđa. Nastoje očuvati i unaprijediti skladni suživot s pripadnicima većinskog hrvatskog naroda kao i s pripadnicima nacionalnih manjina.

Slovensko kulturno društvo "Ajda" Umag prepoznatljivo je kroz projekt "Dani slovenske kulture". Putem navedenog projekta upoznaju svoje članove i sumještane sa slovenskom kulturnom baštinom i povećavaju senzibilitet prema manjinama. Projekt se sastoji od četiri manifestacije koje obilježavaju značajne događaje (datume) društva.

Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji