Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Dobrodošli u Umag

Umag je grad na zapadnoj obali Istre, udaljen 10 km od slovenske granice. U Umagu vlada mediteranska klima, a kroz 45 km obale i zanimljivog zaleđasintetizira posebitosti čitave regije te daje najbolji uvod u jedan drugačiji doživljajMediterana. Povijest našega grada vrlo je zanimljiva. Otkrili su ga rimski plemići iodlučili prisvojiti kao ljetnu rezidenciju. Sjaj i raskoš tih vremena preslikavaju se i danas u venecijanskim kućama stare gradske jezgre. Sačuvani su dijelovi zidina i kula, ali i renesansne i barokne zgrade i crkve.

Umag broji oko 15.700 stanovnika. Popularno je turističko mjesto, prvenstvenozahvaljujući prirodnim ljepotama i zemljopisnom položaju. Destinacija obiluje visokokvalitetnim smještajnim objektima, a kristalno čisto more pogodno je za kupanje od svibnja do listopada.

Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo naročitoje pogodno za uzgoj maslina, rajčice i vinove loze, tradicionalnih kulturakarakterističnih za mediteransko podneblje. S uzgojem vinove loze, razvijeno je i vinarstvo. Osim poljoprivrede i prerađivačke industrije (Podravka d.d.), upodručju gospodarstva vrijedno je izdvojiti tvornicu boja Hempel d.o.o. te tvornicu za proizvodnju ambalaža za svjetsko tržište Aluflexpack Novi d.o.o.

Kada je pak u pitanju gastro ponuda, tu su izvrsni morski i mesni specijaliteti tedomaća istarska kuhinja.

Umag je proglašen i Europskim gradom sporta te je tradicionalno domaćinmnogih sportskih manifestacija na svjetskoj razini, od kojih svakako valja izdvojiti teniski turnir ATP Croatia Open. Tu su svakako i brojna događanja tijekom godine,od koncerata, predstava, izložbi i radionica za sve ukuse i životne dobi.

Odgovornost prema javnom dobru, zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj,međugeneracijska solidarnost, suživot, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci i umirovljenicima kao dvije najosjetljivije skupine građana,vrijednosti su koje obilježavaju projekte i investicije Grada Umaga.

Proširi
Kulturna baština i galerije

Današnji izgled jezgre grada Umaga ničim ne odaje svoju burnu prošlost. Matrica grada razvijena je još tijekom srednjovjekovnih vremena prilagođavajući se konfiguraciji terena otoka. Prateći oblik otoka, gradski su bedemi u potpunosti zatvarali prostor unutar kojega su se formirali stambeni blokovi s višećelijskim zgradama međusobno razdijeljenim uskim, skučenim ulicama gotovo potpuno popunjavajući sve slobodne prostore. Glavne gradske komunikacije, koje su se pružale longitudinalno u smjeru istok-zapad, a na koje su se samo povremeno nadovezivale manje uličice u smjeru sjever-jug, zadržane su i dan danas. Taj horror vacui srednjovjekovlja, bez obzira na sve kasnije građevinske intervencije, ostao je glavna karakteristika umaške povijesne jezgre.

Umag krasi nekoliko galerija, uličice starogradske jezgre kriju tragove gotičke i renesansne arhitekture, dok se muzej smjestio u nekadašnju renesansnu kulu. Sve je to tek dio bogate umjetničke platforme Umaga koju čine i atraktivni koncerti i festivali, kazališne predstave i izložbe te niz drugih kulturnih "poslastica".

Neki od znamenitosti i zanimljivosti koje predstavljaju zrcalo umaške prošlosti, a koje možete posjetiti jesu ostaci trokatne kule, umaška župna crkva i zvonik, cisterna, palača obitelji De Franceschi, ranokršćanski sarkofag, povijesni elementi na zgradama, kuća Manzutto, crkva Svetog Roka, crkva u Svetom Pelegrinu, posjed obitelji De Franceschi u Segetu, INSULAE SEPOMAIAE, savudrijski svjetionik i drugi.

Razne zanimljive izložbe mogu se posjetiti u Muzeju grada Umaga, MMC galeriji Grada Umaga, galeriji Marin te galeriji „Marin Cettina“.

Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji