Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Dobrodošli u Umag

Umag je grad na zapadnoj obali Istre, udaljen 10 km od slovenske granice. U Umagu vlada mediteranska klima, a kroz 45 km obale i zanimljivog zaleđasintetizira posebitosti čitave regije te daje najbolji uvod u jedan drugačiji doživljajMediterana. Povijest našega grada vrlo je zanimljiva. Otkrili su ga rimski plemići iodlučili prisvojiti kao ljetnu rezidenciju. Sjaj i raskoš tih vremena preslikavaju se i danas u venecijanskim kućama stare gradske jezgre. Sačuvani su dijelovi zidina i kula, ali i renesansne i barokne zgrade i crkve.

Umag broji oko 15.700 stanovnika. Popularno je turističko mjesto, prvenstvenozahvaljujući prirodnim ljepotama i zemljopisnom položaju. Destinacija obiluje visokokvalitetnim smještajnim objektima, a kristalno čisto more pogodno je za kupanje od svibnja do listopada.

Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo naročitoje pogodno za uzgoj maslina, rajčice i vinove loze, tradicionalnih kulturakarakterističnih za mediteransko podneblje. S uzgojem vinove loze, razvijeno je i vinarstvo. Osim poljoprivrede i prerađivačke industrije (Podravka d.d.), upodručju gospodarstva vrijedno je izdvojiti tvornicu boja Hempel d.o.o. te tvornicu za proizvodnju ambalaža za svjetsko tržište Aluflexpack Novi d.o.o.

Kada je pak u pitanju gastro ponuda, tu su izvrsni morski i mesni specijaliteti tedomaća istarska kuhinja.

Umag je proglašen i Europskim gradom sporta te je tradicionalno domaćinmnogih sportskih manifestacija na svjetskoj razini, od kojih svakako valja izdvojiti teniski turnir ATP Croatia Open. Tu su svakako i brojna događanja tijekom godine,od koncerata, predstava, izložbi i radionica za sve ukuse i životne dobi.

Odgovornost prema javnom dobru, zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj,međugeneracijska solidarnost, suživot, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci i umirovljenicima kao dvije najosjetljivije skupine građana,vrijednosti su koje obilježavaju projekte i investicije Grada Umaga.

Proširi
Bratimljeni gradovi

Grad Umag je bratimljen sa dva grada, sa Gradom Mussolenteom iz Italije te Gradom Bratislavom-Ružinov iz Slovačke.

Bratimljenje s gradovima Mussolenteom i Bratislavom-Ružinov temelji se na razmjeni iskustava, informacija, znanja u područjima javnog života i rada lokalnih samouprava budući da Grad Umag s oba grada dijeli sličnu problematiku s područja komunalnog sustava i društvenih djelatnosti, kao i razvojnih projekata. Kvaliteta suradnje s bratimljenim gradovima iz godine u godinu raste te se razmjena iskustava pokazala vrlo produktivnom u smislu sveopćeg razvoja.

Sa Gradom Mussolenteom Grad Umag je bratimljen od travnja 2005. godine.

Više informacija o Gradu Mussolenteu možete pronaći na službenim web stranicama Grada Mussolentea klikom ovdje.

Sa Gradom Bratislavom-Ružinov Grad Umag je pobratimljen od 2004. godine.

Više informacija o Gradu Bratislava-Ružinov možete pronaći na službenim web stranicama Grada Bratsilave-Ružinov klikom ovdje.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji