Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Grad Umag: U tijeku potpisivanje dvadeset četiri ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta
Economia
27.01.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Grad Umag: U tijeku potpisivanje dvadeset četiri ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta
Economia
27.01.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U smjeru poticaja razvoja poljoprivrede i gospodarstva na našem području, krajem 2021. godine je objavljen javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Umaga, a u tijeku je proces potpisivanja ugovora s umaškim zakupcima. Natječajem je obuhvaćeno ukupno 123,64 ha, što predstavlja kvalitetnu poticajnu politiku usmjerenu pomoći i podršci lokalnih poljoprivrednika, koja u konačnici uvelike može utjecati na visok stupanj samoodrživosti zajednice.


Temeljem natječaja, ovih je dana u tijeku potpisivanje dvadeset i četiri ugovora za ukupnu površinu od 33,57 ha, godišnje zakupnine 3.380,45 EUR. Navedeno poljoprivredno zemljište na području Umaga bit će korišteno u svrhu uzgoja voća i povrća, odnosno lokalnih poljoprivrednih dobara, čime će poljoprivrednici najmoprimci povećati svoj prinos, a time i prodaju lokalnih proizvoda.


Na tržištu trenutno je u uzlaznoj putanji potražnja za konzumacijom lokalnih domaćih proizvoda, čime se teži zdravoj prehrani i kvalitetnom načinu života. Riječ je o „win win“ situaciji, obzirom da se ovim poticajnim mjerama pomaže lokalnim poljoprivrednicima, potiče proizvodnja i prodaja na mikro razini, a zajednici se u konačnici nudi domaći kvalitetan autohtoni proizvod, koji je na tržištu sve traženiji, nedostupniji i vrjedniji.


U navedenom smjeru, prisjetimo se, Grad Umag je 2020. godine pokrenuo hvalevrijedan projekt „Gradskih vrtova“ ne bi li na najdirektniji način utjecao na poboljšanje kvalitete života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu. Ukupno je 60 vrtnih parcela, površine cca 50m2, dano na korištenje građanima u svrhu uzgoja voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Vrtne parcele su prije svega namijenjene građanima iz urbanih sredina, odnosno stambenih zgrada, a koji nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje.


„Grad Umag na svim poljima nastoji u što većoj mjeri provoditi poticajne mjere ne bi li se horizonti razvoja zajednice širili iz godine u godinu, nudeći na taj način bolji i kvalitetniji život svim sugrađanima. Suradnja s Državom u ovom smislu zadovoljavajuća je, a jedino se zajedničkim snagama može potaknuti ubrzani rast i razvoj jedne sredine“ izjavio je gradonačelnik Bassanese prilikom potpisivanja ugovora. 

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia