Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Gospodarstvo
Turizam
Turizam

Umag, grad na sjeverozapadnoj obali Istre, danas predstavlja grad turizma i sporta. Umag je grad od oko 15.700 stanovnika, s vrlo povoljnom geografskom pozicijom za razvoj turizma. Teritorijalna prednost Umaga jest povoljni geografski položaj koji Umag čini lako dostupnim automobilom ili zrakoplovom iz mnogih europskih gradova. Umag je od zračnih luka u Trstu i Puli udaljen svega 90 km, od zračne luke u Ljubljani 150 km, Zračna luka Rijeka (otok Krk) 176 km, od zračne luke u Veneciji 217 km te od zračne luke u Portorožu svega 15 km.


Još od davnina, Umag su otkrili rimski plemići i tako odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama kojima obiluje stara umaška jezgra. Svojim položajem na sjeverozapadu Istre Umag predstavlja najistureniji dio istarskog kopna koji je povijesno uvijek privlačio pažnju raznih naroda i država. O strateškom položaju Umaga, posebice Savudrije, svjedoči i izgradnja svjetionika u Savudriji 1818. godine. Tršćanska Deputazione di Borsa financirala je gradnju svjetionika kako bi plovidba prema tršćanskoj luci postala sigurnijom. Taj je svjetionik prvi u svijetu za rasvjetu trošio plin dobiven destilacijom ugljena, a danas je najstariji svjetionik na obje jadranske obale koji je još uvijek u upotrebi.


Više o samoj povijesti Umaga pročitajte ovdje.


Turizam i ugostiteljstvo dali su najveći doprinos razvoju gospodarstva Umaga, od zamaha započetog 50-tih godina, pa sve do danas.


Turistička zajednica grada Umaga ima vrlo važnu ulogu u razvoju turizma. Turistička zajednica financijski potpomaže i sudjeluje u osmišljavanju raznih manifestacija (ATP Croatia Open, Sea Star Festival, Sepomaia viva, Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav, Forum Tomizza, Dani rajčica, Dani Švoja...), tiska promotivne materijale, prikuplja i analizira podatke u svim sektorima povezanim s turizmom.


Umaška Turistička zajednica čini dio Cluster-a sjeverozapadne Istre pod markom „In all the colours of Istria – U svim bojama Istre“ još od 2010. godine kad je stvoreno jedinstveno turističko područje s bogatom i raznolikom ponudom. To je prvi cluster Istre kod kojega je došlo do dogovorne primjene marketinškog koncepta koji se oslanja na promociju destinacije, definiranjem krovne marke te zajedničkih vizuala turističke zajednice i hotelijerskog poduzeća.


Proizvodi koji se kontinuirano razvijaju u okviru clustera sjeverozapadne Istre su tenis, bike, nogomet, wellness i gourmet kao proizvodi na kojima cluster gradi svoju konkurentnost na turističkom tržištu, a kojima direktno utječe na ostvarenje sve boljih rezultata u pred i posezoni.


Umag danas nudi hotelski smještaj, smještaj u apartmanima i bungalovima, mobilnim kućicama, kampovima i privatnom smještaju. Na području Umaga u funkciji je 12 hotela (dva s 5 zvjezdica, osam s 4 zvjezdice, jedan s 3 zvjezdice te komfor objekt), 3 pansiona, 4 turistička naselja (dva s 4 zvjezdice te 2 s 3 zvjezdice) te 5 kampova (četiri s 4 zvjezdice te 1 s 3 zvjezdice). Ukupno je preko 15.000 ležajeva u privatnom smještaju.


Godišnje ostvaruje preko 2,7 milijuna noćenja, a jedini je grad na Jadranu koji ima golf igralište s 18 rupa, jedno je golf igralište u izgradnji, a treće je u fazi projektiranja.


Grad Umag ima potencijal razvoja od 38.000 ležajeva. Godišnje ostvaruje oko 2,5 milijuna noćenja, a jedini je grad na Jadranu koji ima golf igralište s 18 rupa, jedno je golf igralište u izgradnji, a treće je u fazi projektiranja.


Mnoge su još mogućnosti ulaganja u smjeru razvoja turizma na području Umaga.


U nastavku popis zakona vezanih uz predmetno područje:

Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji